V Mariboru pripravljene izolirne sobe za sume okužb s koronavirusom, zdravniška zbornica za vzpostavitev vstopnih ambulant

M.R., STA
25.02.2020 15:44

V zvezi s koronavirusom se je oglasila tudi zdravniška zbornica. Predlaga vzpostavitev vstopnih ambulant po državi. O problemu pa so razpravljali tudi župani severnoprimorske regije. Oglasili so se tudi iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetek je nastal na letališču v glavnem bolgarskem mestu.
Reuters

Zdravniška zbornica Slovenije predlaga in odgovorne poziva, naj vzpostavijo mrežo vstopnih točk oziroma ambulant po celotni Sloveniji, kamor bi lahko bolniki, ki sumijo, da so okuženi z virusom Covid-19, lahko poklical in prišli na pregled. Naslovi ambulant in njihove telefonske številke bi morale biti javno objavljene za celotno Slovenijo, hkrati pa bi jih morali poslati vsem medijem. 
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1232353429764419589{/twitter}
V zbornici so prepričani, da bi država lahko za ambulante lažje zagotvaljala ustrezne pogoje delovanja: ustrezno zaščitno opremo za zdravstveno osebje, ki bi delovalo v ambulantah, in ločene ustrezne prostore. Iz teh točk bi država lažje zagotavljala pošiljanje brisov v ustrezne laboratorije in jasno določeno logistično pot za prevoz pacientov, ki bi potrebovali bolnišnično oskrbo. 

Doslej vsi testi negativni

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je na današnji seji odbora DZ za zdravstvo pojasnila, da so doslej opravili 49 testov na koronavirus, vsi pa so bili negativni.
Po besedah Repar Bornškove zaenkrat testirajo le v Ljubljani in Mariboru, v sredo pa se bodo pogovarjali še z laboratorijem za Primorsko. "Še vedno nimamo nič, zaradi česar bi morali drugače ukrepati," je poudarila. Napovedala je, da bodo na ministrstvu za zdravje vsak dan opoldne javnost obvestili o odvzetih brisih in morebitnih potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom.
"Javnost je upravičena, da takoj dobi informacijo in jo tudi bo," je zagotovila državna sekretarka. Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat pa je na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki še poteka, opozorila, da na spletni strani inštituta vseskozi objavljajo aktualne in ključne informacije za zaščito zdravja prebivalcev.
Župani severnoprimorske regije želijo biti obveščeni
Oglasili so se tudi župani občin severnoprimorske regije, ki so na seji sveta regije v Ajdovščini sprejeli sklep, da pozovejo pristojne ustanove in ministrstvo za zdravje, naj jih redno obveščajo o trenutnem stanju in sprejetih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb.
"Župani smo dali apel na pristojne državne inštitucije, da nas redno in tekoče obveščajo o stanju na tem področju v državi in regiji. V primeru pojava tega virusa v Sloveniji naj dajo tudi ustrezne napotke za delovanje za zajezitev bolezni," je povedal predsedujoči svetu regije, ajdovski župan Tadej Beočanin.
Novogoriški župan Klemen Miklavič je dejal, da je v nenehnem stiku z županom sosednje italijanske Gorice Rodolfom Ziberno, ki ga obvešča o vseh ukrepih na italijanski strani, kjer so zaradi pojava novega koronavirusa in več smrtnih primerov uvedli izredne razmere.
V.d. direktorja šempetrske bolnišnice Radivoj Nardin pa je županom povedal, da so v bolnišnici pripravljeni na morebitne bolnike s koronavirusom. Že v kratkem naj bi jim z ministrstva za zdravje zagotovili hitre teste za odkrivanje obolelih in to v zadostnih količinah.
Šempetrska bolnišnica je sicer zaradi epidemije gripe zaprta za obiskovalce, kar je preventiva tudi za preprečevanje okužb s koronavirusom. To po Nardinovih besedah še posebej velja za internistični oddelek, kjer je največ starejših z različnimi kroničnimi obolenji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta