Ta letalska družba ima daleč najbolj številčno floto potniških letal Airbus A380

Gregor Grosman Gregor Grosman
10.01.2022 09:34
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Februarja 2019 je Airbus napovedal prenehanje proizvodnje največjega potniškega letala Airbusa A380, letalski prevoznik Air France pa je že takrat zaradi zmanjšanja zanimanja za letenje, to je bilo še pred pandemijo koronavirusa, napovedal, da bodo iz svoje flote izločili tega velikana. Ko so prišle omejitve in prepovedi potovanj pa je bilo jasno, da se bo zaradi nastale situacije podobno odločilo še več letalskih prevoznikov.

Spletni portal Simple Flying je preveril, kakšno je aktualno stanje glede uporabe A380 in kateri prevozniki jih trenutno še uporabljajo. Korean Air ima v svoji floti 10 letal, Asiana šest. Ker nameravata letalska prevoznika svoje operacije združiti pod skupnim imenom, bosta po združitvi imela floto šestnajstih Airbusov A380. A do združitve ne bo prišlo pred letom 2024.

Na tretjem mestu sta dve letalski družbi z enakim številom letal. Pri British Airways in Qantasu imajo po dvanajst Airbusov A380. Pet jih leti pod britansko zastavo, pri avstralskem Qantasu pa eden. Pravzaprav bi morala biti na tretjem mestu nemška Lufthansa, a so med pandemijo vseh svojih 14 velikanov upokojili. 

Na drugem mestu po številu Airbusov A380 je Singapore Airlines. V floti jih imajo 17, letijo pa trenutno s petimi. Parkirane so v zadnjem letu prestavili iz Avstralske puščave na letališče Changi, kjer jim bodo osvežili notranjost potniške kabine. 

Po pričakovanjih ima tačas največ letal tega tipa pri družbi Emirates s sedežem v Dubaju, v floti jih imajo kar 121, pri čemer Planespotters.net navajajo, da letijo s 57., medtem ko jih je 64 na tleh. Uporabljajo tudi zadnjega narejenega, ki jim ga je Airbus dobavil decembra 2021. Pri Emirates imajo torej v aktivni uporabi 47 odstotkov flote, najpogosteje pa povezujejo Dubaj z Londonom, in to kar osem ali devetkrat dnevno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta