Boxmark Kidričevo sklenil večmilijonski posel z letalsko družbo Fly Emirates

Slavica Pičerko Peklar
03.03.2021 06:00
Prva letala z njihovimi usnjenimi sedežnimi prevlekami pri arabski letalski družbi že letijo. Po kriznem letu se nadejajo ponovnega vzpona.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Boxmarku se veselijo novosklenjenega posla. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

V kidričevskem Boxmarku so po večletnih prizadevanjih z družbo Fly Emirates sklenili dogovor za opremljanje letalskih sedežev z usnjenimi prevlekami. Kot je povedal direktor kidričevskega podjetja Marjan Trobiš, je prvi mož arabske letalske družbe Tim Clark njihov izdelek, ki so ga razvili sami, ocenil za vrhunskega, kar je po skoraj dveh letih od začetka razvoja do realizacije pretehtalo, da so prejeli naročilo za "premium in business economy class".

Usnjene sedežne prevleke za kakih 400 letal

"Sklenili smo petletni dogovor za izdelavo letalskih sedežev z usnjenimi prevlekami. Prvi sedeži so že vgrajeni in letijo s prvimi potniki. Ta posel nam odpira vrata za nadaljnje sodelovanje, na nas pa je, da se izkažemo kot zaupanja vreden dobavitelj," poudarja Trobiš in še pravi, da začnejo opremljati nova in obstoječa letala A380, ki jih ima v lasti Fly Emirates, v prihodnje pa bodo sodelovanje še širili: "V naslednjih petih letih načrtujemo izdelati usnjene prevleke za sedeže, s katerimi bo opremljenih blizu 400 letal te letalske družbe."

Proizvodnja za avtomobilsko industrijo še naprej ostaja najpomembnejši del njihovih dejavnosti, pravi direktor Trobiš in še dodaja, da je sklenjeni posel prestižnega pomena, saj o njem poročajo tudi v nekaterih evropskih medijih in mediji Združenih arabskih emiratov: "To pa je za nas neprecenljiva brezplačna reklama, ki nam odpira nove poslovne povezave." Da gre za izpolnitev strateških načrtov, ki enemu največjih zaposlovalcev v Podravju omogoča širitev poslovanja z doslej pretežno avtomobilske panoge na področje letalske industrije, poudarja direktor Boxmarka, ki po lanskoletni prestrukturiranju zaposluje 768 delavcev. Vrednost celotne sklenjene pogodbe ocenjujejo na blizu 30 milijonov evrov.

Usnjene prevleke lastnega razvoja 
Arhiv Boxmarka

Za njimi je turbulentno leto

Proizvodnja letalskih sedežev poteka v Kidričevem, na tem delu proizvodnje dela 50 delavcev Boxmarka. "Za zdaj delo obvladujemo, ne izključujemo pa zaposlovanja strokovnih sodelavcev na področju raziskav in razvoja," pravi Trobiš in še doda, da je za njimi težko leto, saj so bili zaradi prestrukturiranja in prilagoditve na tržne razmere prisiljeni zmanjšati število delavcev za 322: "Po prestrukturiranju smo leto 2020 zaključili pozitivno. Smo pa prav zaradi posledic koronakrize beležili skoraj 30-odstotni padec prihodkov v avtomobilskem sektorju, v letalskem in ostalem pa so zabeležili kar 80-odstotni padec naročil. Trenutne razmere na trgu so še vedno pod vplivom epidemije in iz tega razloga ostajajo negotove. Za letos pričakujemo 10-odstotno rast proizvodnje. Glede na to, da še nimamo revidiranih izkazov, lahko povemo, da smo preteklo leto z manjšim prometom dosegli pozitiven rezultat. Korona je močno posegla v naše poslovanje, saj smo se morali v večji meri prilagoditi nelagodnim tržnim razmeram. Ob tem smo se soočali z drugačnim načinom dela, saj smo v podjetju postavili visoke standarde glede na predpisane zdravstvene ukrepe in s tem v podjetju poskrbeli za varno delo."

Marjan Trobiš, direktor Boxmarka Kidričevo 
Igor NAPAST

So pa v kidričevskem Boxmarku zadovoljni s poslovanjem v letošnjem januarju in se tudi v prihodnje nadejajo novih naročil, ki so odraz njihovega dobro zastavljenega razvojnega dela. Za letos načrtujejo rahlo rast prihodkov, ki pa bodo še vedno nekoliko nižji od tistih v letu 2019.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta