Starša izginule Madeleine McCann izgubila na Evropskem sodišču za človekove pravice

STA, Gr.G.
20.09.2022 03:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Starša Madeleine Gerry McCann in Kate Healy
Reuters

Starša britanske deklice Madeleine McCann, ki je leta 2007 izginila med družinskimi počitnicami na Portugalskem, sta na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) izgubila tožbo, ki sta jo zaradi domnevne kršitve njune pravice do zasebnega in družinskega življenja sprožila proti portugalskemu inšpektorju, ki je sprva vodil preiskavo primera. Izginotje takrat triletne deklice je sprožilo več policijskih preiskav po Evropi, ki pa dokončnega odgovora niso prinesle, saj deklice oziroma njenega trupla nikoli niso našli.

Letos so kot glavnega osumljenca identificirali Nemca Christiana Brücknerja, ki je bil v preteklosti obsojen zaradi posilstva 72-letne ameriške turistke leta 2005 v portugalskem kraju Praia da Luz, kjer je dve leti kasneje izginila tudi Maddie. Policija je sprva sumila, da je deklica morda umrla po nesreči ter da sta njena starša Gerry McCann in Kate Healy skrila truplo in uprizorila ugrabitev.

Reuters

Leta 2008 je portugalski inšpektor Goncalo Amaral, ki je prvi vodil preiskavo izginotja, te trditve ponovil v knjigi, zaradi česar sta starša vložila tožbo proti njemu zaradi obrekovanja. Tožbo sta dobila, vendar jo je portugalsko vrhovno sodišče kasneje razveljavilo, zato sta starša vložila tožbo na ESČP v Strasbourgu.

Zakonca - oba zdravnika - sta ob tem navedla, da so Amaralove obtožbe škodovale njunemu ugledu in kršile njuno pravico do zasebnega in družinskega življenja, medtem ko naj bi sodba vrhovnega sodišča kršila njuno pravico do domneve nedolžnosti. Vendar pa je ESČP v danes objavljeni sodbi zapisalo, da so bile Amaralove trditve že pred objavo knjige zapisane v uradnih policijskih poročilih, do katerih so imeli dostop tudi mediji. Sodišče je prav tako ugotovilo, da je bila knjiga objavljena šele po tem, ko je tožilstvo že zaključilo primer, povezan s preiskavo staršev zaradi domnevne uprizoritve ugrabitve.

Kate in Gerry McCann leta 2017
REUTERS

"Tudi če predpostavimo, da je bil ugled tožečih strank prizadet, to ni bilo zaradi argumenta, ki ga je predložil avtor knjige, temveč zaradi sumov, ki so bili izraženi proti njima," je v razsodbi navedlo sodišče. Starša sta v odzivu na razsodbo dejala, da sta "seveda razočarana" ter da sta ukrepala iz enega samega razloga - zaradi "neutemeljenih Amaralovih trditev", ki so "škodljivo vplivale na iskanje Madeleine". Če bi javnost verjela, da sta vpletena v njeno izginotje, naj ljudje namreč ne bi bili pozorni na morebitne sledi in organom pregona ne bi sporočali relevantnih informacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta