Priljubljeni slovenski župnik v Berlinu: Ljudje potarnajo, da je kriza pokazala, da so v zdravstvo še premalo vlagali

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
21.04.2020 05:35

V Berlinu smo med drugim na daljavo govorili s slovenskim župnikom Izidorjem Pečovnikom Dorijem o pomanjkanju zaščitnih mask, o tem, kako se Nemci držijo ukrepov in ne dvomijo o navodila oblasti, ter o spovedih. Nanje se je, kot pravi, treba naročiti telefonsko in jih je celo več kot pred koronavirusom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izidor Pečovnik - Dori
Janko Rath

Bi se kar strinjal z nekdanjim predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem, da se Nemčija lahko zahvali svojemu javnemu zdravstvu. Kajti res se z relativno manj žrtvami kakor sosede, sploh Belgija, prebija skozi krizo novega koronavirusa," nam po telefonu pove sogovornik v Berlinu, župnik Izidor Pečovnik Dori. "Dodal bi svoje opažanje. Nemci so izredno disciplinirani. Redno hodijo k zdravniku, termine jemljejo resno, preventivno so pozorni na svoje telo. Aktivni so tudi zdravniki, ki rizične ljudi redno obveščajo in jih kličejo na preglede. Vseeno v Nemčiji potarnajo, da je kriza pokazala, da so v zdravstvo še premalo vlagali. Tako še zmeraj primanjkuje zaščitnih mask. Sami jih ne izdelujejo in jih z velikimi napori uvažajo od drugod." V Nemčiji so do včeraj odkrili 145.743 okuženih, umrlo je 4642 bolnih, kar je 55 na milijon prebivalcev.

Še nikoli tako samotno

Priljubljeni slovenski župnik je v Berlinu, kjer ima v centru nemške prestolnice štiri župnije, že 25 let: "Četrt stoletja, da, srebrni jubilej," se nasmeji. "Ljudje tukaj se zelo držijo ukrepov oblasti, ne dvomijo o navodilih in zakonodaji. Veliko sem obiskoval bolnišnice in domove za starejše. V bolnišnice še lahko grem, vendar me oblečejo od glave do pet v zaščitna oblačila kot kakšnega zdravnika. Zakramentov v tem času ni, razen nujnih maziljenj. V domove za ostarele ne moremo, vendar maziljenje opravimo zunaj, na dvorišču, kamor nam prinesejo vernika. Maše opravljamo v cerkvah v samoti, sami. Ljudje so tedaj z nami zgolj v duhu, v molitvi, v tišini, mnogi napravijo pavzo. Glavna berlinska cerkev je sicer odprta vsak dan med 9. in 16. uro. Ljudje lahko gredo notri molit, poiskat mir. Vstop je nadzorovan, da jih ne bi bilo hkrati v cerkvi preveč, saj je treba upoštevati fizično distanco. Imamo pa še spovedi. Nanje se je treba naročiti telefonsko in jih je celo več kot prej. Vendar smo super zaščiteni, da ne pride do stikov in prenosa morebitne okužbe. Na pogrebih je lahko samo do deset ljudi. Prej je treba pripraviti njihov spisek s kontaktnimi podatki, če bi se kasneje izkazalo, da je bil kdo od njih okužen. Pogrebne ceremonije opravljamo zgolj ob grobu. Porok pa sploh ni."
No, dodam, in modnih revij v cerkvah tudi ne ... "Ne, seveda ne," se namuzne župnik Dori, saj ga je prav takšna modna revija, ki jo priredil v šentrupertski cerkvi nad Laškim, stala "izgona" v Nemčijo. "Vendar," doda, "ljudje to pogrešajo, torej prireditve, koncerte, šove. Smo pač družabna bitja. Berlin je veliko mesto in je zdaj opustelo. Najtežje je otrokom in mladim. Joj, če bi bil zdaj mlad, ne vem, kako bi shajal, kako bi to karanteno zdržal. Šole imajo pouk po spletu, le maturantje so se v ponedeljek, ko je Nemčija začela rahljati nekatere ukrepe, lahko vrnili v svoje klopi, da se pripravijo na zaključni izpit. Najhuje je otrokom, ki hodijo v vrtec. Kot bi odrezal, so ostali brez druženja in skupne igre, brez prijateljčkov. Edinčki so najbolj na udaru. Tudi naši štirje vrtci so zaprti. Smo pa bili ta čas v njih aktivni odrasli. V okvirih dovoljenega smo obnavljali, prenavljali, izboljševali."

Duševnih stisk je veliko

Župnik še pove, da bo država, ki za zagon gospodarstva že namenja nepredstavljive vsote denarja, ki gredo v stotine milijard evrov, tudi zasebnim katoliškim vrtcem povrnila izgubo v "povsem enaki meri kot javnim vzgojno-izobraževalnim ustanovam". Tudi v Nemčiji je zelo težko samozaposlenim, manjšim obrtnikom in podjetnikom: "Duševnih stisk je veliko. Res je, lahko zaprosijo za pomoč. Toda tožijo mi, da je to zapleteno, prijav za pomoč je veliko, preveč, računalniška infrastruktura pa preobremenjena in prešibka. Menda jo že s polno paro obnavljajo. Ogrožen je tudi turizem. Berlin je svetovna turistična destinacija, zdaj pa je prazen. Od danes, torej od ponedeljka, so v okviru rahljanja ukrepov sicer lahko odprte prodajalne do 800 kvadratnih metrov in restavracije, kjer lahko zagotovijo fizično razdaljo med gosti. Ob koncu meseca bodo predstavniki zveznih dežel skupaj s kanclerko Angelo Merkel znova pretresli, ali podatki o okuženosti dopuščajo nadaljnje sproščanje ukrepov v boju zoper pandemijo covid-19. Radi bi vse obdržali pod nadzorom, da ne bi zmanjkalo zdravstvenih kapacitet. Za poleti politiki že pozivajo državljane, naj dopuste in počitnice preživijo na domačih turističnih točkah, ki jim sploh niso dovolj poznane. To pa zato, ker je bilo Nemcem doslej ceneje letovati v tujini."

Angela Merkel
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.