SVET

Po EU tudi skupina G7 omejila ceno ruske nafte na 60 dolarjev na sod

STA, M.D.
03.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V skupni izjavi so države sporočile, da bo omejitev cene za rusko nafto začela veljati v ponedeljek ali "zelo hitro po tem". Obenem so ponovile, da s tem ukrepom uresničujejo svojo zavezo, da bodo "Rusiji preprečile kovanje dobičkov na račun njene agresorske vojne proti Ukrajini, podprle stabilnost na globalnih energetskih trgih ter minimizirale negativne gospodarske posledice ruske agresorske vojne".

Finančna ministrica ZDA Jenet Yellen je kmalu zatem v izjavi sporočila, da bo cenovna kapica "nemudoma zarezala v najpomembnejši vir prihodkov", s katerimi ruski predsednik Vladimir Putin financira "svojo brutalno invazijo", poroča britanski BBC. Obenem bo pomagala preprečiti nenadzorovano naraščanje cen nafte na globalnih trgih, ki ga še posebej občutijo revnejše države, je poudarila.

Države članice EU so pred tem v petek dosegle uradni dogovor o omejitvi cene ruske nafte na 60 dolarjev za 159-litrski sod. Tej ceni je sprva nasprotovala Poljska, ki je želela, da bi bila nižja, a je v pogajanjih popustila in ukrep na koncu podprla. Ta bo sicer po napovedih v uradnem listu EU objavljen ta konec tedna.

Dogovoru o cenovni kapici za rusko nafto, ki so ga države G7 in EU na načelni ravni dosegle septembra, se je pridružila tudi Avstralija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omejitev cene bo predvidoma začela veljati s tem ponedeljkom, istočasno s prepovedjo uvoza večine ruske surove nafte v EU. Izjema bo veljala le za nafto, dobavljeno po naftovodih.

Države EU so se o svežnju sankcij, ki prepoveduje kupovanje, uvoz in transfer surove nafte in določenih naftnih derivatov iz Rusije v EU, dogovorile junija. Šestmesečno prehodno obdobje se bo izteklo v ponedeljek. Za naftne derivate bo embargo začel veljati čez dva meseca.

Za surovo nafto, dobavljeno po naftovodih, bo še naprej veljala začasna izjema. Tako bodo lahko države EU članice, ki so zaradi svoje geografske lege odvisne od ruske nafte, kot sta Madžarska in Slovaška, to še naprej dobavljale po naftovodih. A surove nafte ali naftnih derivatov ne bodo smele izvažati v druge članice ali tretje države.

Junijski paket sankcij proti Rusiji, ki vključuje embargo na nafto, je bil šesti od začetka ruske agresije na Ukrajino konec februarja. Nato je EU sprejela še dva. Kot so v petek po dogovoru o cenovni kapici za rusko nafto povedali predstavniki Poljske, si z Baltskimi državami prizadevajo, da bo naslednji paket sankcij za Rusijo še bolj boleč in drag.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?