Orbanova avtoritarna antivirusna politika

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
09.05.2020 05:00

Kakšno zvezo z novim koronavirusom imajo sprememba spola, sekanje dreves v budimpeškem parku, izgradnja hitre železnice ali pa darovanje nepremičnin verskim skupnostim?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maturanti so opravili pisni del mature, a pod strogimi pogoji.
EPA

Zoltan Csorba je Jugoslovan, ki je iz Vojvodine pred Miloševićevim režimom pobegnil v madžarsko prestolnico. Če bi bili malo cinični, bi danes rekli z dežja pod kap. "Eh, najbolj me ogroža novi koronavirus, pa se držim bolj doma," navrže, ko ga zbodem z zgornjim stavkom.

Budimpešta, nalimana na tapeti

To nikakor ne pomeni, da sogovornik relativizira ali minimalizira eskapade režima Viktorja Orbana. Seveda ga vprašam, kaj spet je bilo to z objavo zemljevida velike Madžarske, ki ga ima premier na globusu v pisarni. Csorba: "Maturanti, drugi učenci so še doma, so ta teden v šolah pisali maturo. V ponedeljek so imeli test iz madžarščine, v torek iz matematike in v sredo iz zgodovine. In jim je premier v spodbudo objavil to sliko kot zgodovinsko dejstvo. 4. junija bo stota obletnica Trianona, ki je Madžarski odvzel, kot poudarjajo, dve tretjini ozemlja. Tukaj velja, kdor ne obžaluje Trianona, ni pravi Madžar. Postalo je že povsem normalno, da si Madžari nalepke s to podobo lepijo na avtomobile. Na steni ambasade v Ljubljani jo ima obešeno tudi madžarska veleposlanica."

Ukrepi, ki epidemijo presegajo

Pa poglejmo zadnjo trditev s Csorbovo pomočjo. Denimo, glede matičnih knjig so sprejeli določilo, da se vpisanega spola otroka ob rojstvu kasneje ne da več spremeniti. Vlada je povozila odločitev budimpeških mestnih oblasti, da prekine gradnjo v mestnem parku. Sečnja dreves se nadaljuje. Verskim skupnostim, gre v veliki večini za Katoliško cerkev, je namestnik premiera, teolog po izobrazbi, dal v lastništvo 41 objektov, ki so jih te doslej le upravljale. Lastništvo nad dvema velikima vilama je dobila Fundacija za proučevanje zgodovine Srednje in Vzhodne Evrope, ki je blizu vladi. Gledališčem, ki se zdijo zavoljo svojih provokativnih predstav aktualnim oblastem nedisciplinirana, so vsilili, da tri od petih članov njihovih nadzornih organov imenuje kulturno ministrstvo. Glede izgradnje hitre železnice od Budimpešte do Beograda, vredne 2,85 milijarde dolarjev - 80-odstotni investitor je Kitajska prek svojih bank, gradila jo bo firma, ki jo vodijo Orbanovi ljudje -, so sprejeli, da vsi sporazumi o tem poslu ostanejo tajni še deset let. Eden od opozicijskih poslancev je te dni vlado vprašal, koliko ljudi je utrpelo škodo za zdravje oziroma umrlo, ker so jih po vladnem dekretu morali odpustiti iz bolnišnic predčasno. Tako naj bi v državi sprostili kar 30 tisoč postelj za okužene s koronavirusom, kar bi bilo veliko celo za Italijo. Odgovor bo dobil šele čez tri mesece, ker je to po novem rok, ki ga ima vlada za odgovore poslancem in novinarjem na njihova vprašanja javnega značaja.
Nevladna ameriška organizacija Freedom House je ta teden Madžarsko okrcala, da ni več demokracija, pač pa država, v kateri vse bolj prevladuje avtoritarizem. Premier in njegovi seveda odgovarjajo, da je tudi za to oceno in druga domnevna blatenja Madžarske pod Orbanom kriv madžarski Žid, emigrant v ZDA, multimilijarder George Soros.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta