Zelenski v Dubrovniku izpostavil načrt za konec vojne v Ukrajini in pozval Evropo k enotnosti

STA, A.L.
09.10.2024 18:47

Evropska unija mora združiti celotno celino, vse demokratične države, vključno z vašimi državami, je udeležencem vrha Ukrajina-Jugovzhodna Evropa v Dubrovniku dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ocenil je, da bi se vojna v Ukrajini lahko končala do prihodnjega leta, in poudaril, da je za mir ključno članstvo Ukrajine v Natu in EU.

Zelenski je v svojem nagovoru dejal, da je treba krepiti zmogljivosti za boj proti destabilizacije Evrope in sveta. "Če bi Rusiji uspelo podrediti našo državo in ogroziti celotno vzhodno Evropo, bi nato brez dvoma poskušala destabilizirati Balkan," je opozoril.

Destabilizacijo Evrope lahko po njegovem prepričanju zagotovi ukrajinski načrt, ki lahko po njegovih besedah premosti vrzel, ki trenutno preprečuje mir. "Ko se bo ta načrt začel uresničevati, bo Rusija izgubila svojo moč, ki ji omogoča, da predstavlja grožnjo za vso Evropo," je menil.

Ključni partner pri uresničitvi tega cilja je po njegovih besedah Evropska unija, k pomoči pa je pozval tudi udeležence vrha. "Kljub velikim političnim napetostim moramo poskrbeti, da bo naša enotnost v Evropi ohranila stabilnost," je dejal ukrajinski predsednik.

EPA

Plenković izrazil prepričanje v zmago Ukrajine

Poudaril je, da je za mir v Ukrajini ključno njeno članstvo v Natu in EU, in ocenil, da bi se Ukrajina lahko približala stabilnosti in miru do prihodnjega leta.

"Vidimo priložnost na bojišču, da resnično sprožimo akcijski načrt, ki nam bo omogočil, da končamo to vojno do leta 2025," je ocenil Zelenski in poudaril, da se zanašajo na podporo Velike Britanije, Italije, Francije, Nemčije in ZDA.

Hrvaški premier Andrej Plenković, ki je gostil današnji vrh, je medtem izrazil prepričanje v zmago Ukrajine. Izrazil je tudi podporo mirovnemu načrtu Zelenskega, s katerim sta danes pred zasedanjem voditeljev podpisala sporazum o dolgoročnem sodelovanju in hrvaški podpori Ukrajini.

Glavne teme današnjega zasedanja v Dubrovniku so bili odnosi Ukrajine z EU in nadaljnja podpora tej državi. Voditelji so sprejeli tudi skupno deklaracijo, ki poziva k nadaljevanju podpore Ukrajini in širitvenega procesa EU.

Skupna izjava vsebuje tudi obsodbo ruske agresije, podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine, vključno s polotokom Krim, in podporo mirovnemu načrtu Zelenskega. Vključuje tudi zahtevo po pregonu vojnih zločinov v Ukrajini, podporo članstvu Ukrajine v EU in Natu, ko bodo izpolnjeni pogoji za to, ter podporo energetski varnosti in obnovi Ukrajine po koncu vojne.

Na današnjem vrhu so poleg Zelenskega sodelovali predsednici Slovenije in Kosova, predsednika Črne gore in Srbije, predsedniki vlad Grčije, Bolgarije, Albanije in Severne Makedonije, predsednica sveta ministrov Bosne in Hercegovine ter trije zunanji ministri.

Šlo je za tretje srečanje voditeljev v tem formatu, pred današnjim sta dve zasedanji v okviru vrha potekali avgusta lani v Atenah in februarja v Tirani.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta