Nad koronavirus spet s policijsko uro

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
04.06.2020 18:02

Na Zahodnem Balkanu Severna Makedonija znova postaja žarišče okužb z novim koronavirusom, Črna gora medtem brez novih okužb že 28 dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V skopskih bolnišnicah in drugod po Severni Makedoniji so spet v stanju najvišje pripravljenosti.
EPA

Vlada Severne Makedonija se je znova odločila uvesti policijsko uro. Kot je na spletni tiskovni konferenci pojasnil makedonski minister za zdravje Venko Filipče, so namreč v zadnjih 24 urah ugotovili kar 101 okuženo osebo z novim koronavirusom, kar je druga najvišja številka od začetka epidemije v državi. V 2,1-milijonski državi so imeli doslej 2492 okužb, 145 ljudi je umrlo.

Ne upoštevajo ukrepov

Filipče je opozoril, da je v državi več lokacij, kjer se virus hitro širi, krivo pa naj bi bilo nespoštovanje ukrepov. Državljani so se namreč zbirali na družinskih srečanjih in praznovanjih, recimo ob ramazanski iftarski večerji in ob bajramu. Omenil je tudi, da mnogi ne nosijo zaščitne opreme, mask, ne v prometu in ne na delovnih mestih. Največ na novo obolelih za covidom-19 je bilo v Skopju, 59, sledijo kumanovsko-lipkovska regija, Tetovo z okoliškimi občinami in Štip.
Policijsko uro so tako spet uvedli v vseh občinah prestolnice pa v Kumanovu, Lipkovu, Štipu, Tetovu, v Bogovinju, Brvenici, Tearcu, Želinu in Jegunovcu. Policijska ura, torej prepoved gibanja, se je začela ob 21. uri in bo trajala neprekinjeno do 5. ure zjutraj v ponedeljek. Filipče je ob tem dejal, da je v preostalih delih države "položaj stabilen, saj je le nekaj sporadičnih primerov okužb, kar dokazuje, da strategija za zajezitev epidemije deluje, če ljudje ukrepe upoštevajo". Kljub temu tudi za druge kraje v Severni Makedoniji velja policijska ura od 21. ure do petkove 5. ure zjutraj. V petek, soboto in nedeljo se v teh mestih policijska ura začne ob 16. uri in bo trajala do 5. ure naslednjega dne. Petek je tudi razglašen za nedelovni dan, izrecno pa je po vsej državi prepovedan tudi obisk pokopališč, razen če gre za pogreb. Gibanje v teh štirih dneh je sicer dovoljeno policistom, vojakom, zdravstvenim delavcem, ljudje smejo v najbližjo živilsko trgovino in lekarno, dovoljena je dostava hrane iz restavracij na dom, gibajo se lahko kmetje in invalidi s spremstvom.

Premier vdrugo v samoizolaciji

Največ okuženih v enem dnevu, 107, so v Severni Makedoniji imeli 16. aprila. Policijsko uro so oblasti uvedle najprej 22. marca, ukinile pa so jo 27. maja, ker so oblasti menile, da imajo epidemijo pod nadzorom. Toda sedaj se je izkazalo, da Severna Makedonija ostaja največje žarišče koronavirusa na Zahodnem Balkanu. Ta teden je že drugič šel v samoizolacijo makedonski premier Oliver Spasovski, potem ko je bil v nedeljo na zboru svoje Socialdemokratske stranke v stiku z direktorico Uprave za javne prihodke Sanjo Lukarevsko. Zanjo se je izkazalo, da je okužena s koronavirusom. To je že druga premierova štirinajstdnevna samoizolacija. Prva je bila 15. aprila, ko je bil v stiku z okuženim županom Kumanova. Premier je sporočil, da simptomov covida-19 sicer nima.
Medtem iz Bosne in Hercegovine, kjer so tudi že krenili po poti rahljanja ukrepov v boju zoper epidemijo, poročajo, da imajo novo žarišče koronavirusa v Tešnju, ki je ena najbolj razvitih občin v državi. V 24 urah so tam odkrili enajst novih okužb, eno po daljšem času tudi še v Sarajevu. Črna gora ostaja cona brez koronavirusa, saj novih okužb niso odkrili že 28 dni, je včeraj potrdil pomočnik direktorja Instituta za javno zdravje Senad Begić.
Tudi v Srbiji upajo, da bodo kmalu brez novih okužb. V zadnjem dnevu so odkrili 24 novih okuženih, oblasti pa zapirajo začasno bolnišnico na beograjskem sejmišču, kjer so imeli v času epidemije 1300 pacientov, okuženih s koronavirusom. Nekaj obolelih, ki so še tam, bodo premestili v bolnišnico v Mladenovcu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta