Na obletnico ruske enostranske priključitve Putin na Krimu, na Kramatorsk kasetne bombe

STA, Va
18.03.2023 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
EPA

Vladimir Putin je ob deveti obletnici ruske enostranske priključitve in dan po tistem, ko je Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za njegovo prijetje zaradi vojnega stanja v Ukrajini, v soboto obiskal ukrajinski polotok Krim. Med nenapovedanim obiskom črnomorskega pristanišča Sevastopol je ruski predsednik obiskal umetniško šolo, spremljal pa ga je ruski guverner polotoka Mihail Razvožajev.

Razvožajev je na družbenem omrežju Telegram dejal, da Putina niso pričakovali, a jih je z obiskom "pozitivno presenetil", ter poudaril, da je ruski predsednik vedno z ljudmi Sevastopola.

Putin je na ta dan leta 2014 formalno podpisal sporazum o priključitvi tega ukrajinskega ozemlja, česar pa mednarodna skupnost ne priznava.

V domnevnem napadu s kasetnimi bombami v Kramatorsku dva mrtva

V ruskih napadih na Kramatorsk sta danes umrli dve osebi, osem je ranjenih, je sporočil župan tega ukrajinskega mesta Oleksandr Gončarenko in rusko vojsko obtožil, da je uporabila kasetne bombe.

Gončarenkove trditve s facebooka so podkrepili novinarji francoske tiskovne agencije AFP. Po njihovem poročanju je ob 16. uri po lokalnem času bilo slišati deset skoraj zaporednih eksplozij, iznad južnega Kramatorska pa se je nato vil dim.

Od začetka vojne v Ukrajini so Združeni narodi večkrat opozorili na rabo kasetnih bomb, pri čemer so opozorili, da jih uporabljata obe strani, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici konvencije o prepovedi kasetnega streliva iz leta 2008.

Kasetno bombo sestavljajo številne manjše bombe, ki se, potem ko kasetna bomba po izstrelitvi z letal ali iz topov eksplodira v zraku, raztrosijo po več sto metrov širokem območju. Ker mnoge ne eksplodirajo takoj, predstavljajo veliko grožnjo civilnemu prebivalstvu še dolgo po koncu konfliktov.

Kramatorsk, kjer je pred začetkom ruske invazije v Ukrajini februarja lani živelo približno 150.000 prebivalcev, decembra lani pa še 80.000, leži blizu Bahmuta, ki je že več mesecev žarišče spopadov. Kramatorsk je redna tarča ruskih obstreljevanj, od ruske zasedbe mesta Doneck leta 2014 pa je deloval kot regionalno središče.

Aprila lani je ruska raketa zadela železniško postajo v Kramatorsku in ubila okoli 60 civilistov, ki so poskušali pobegniti iz regije.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?