SVET

Moskva imenovala novega vodjo nuklearke v Zaporožju, Ukrajinci pa so ga odpustili

STA, Va
01.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

 Moskva je v sredo dosedanjega glavnega inženirja jedrske elektrarne v Zaporožju, Ukrajinca Jurija Černičuka, imenovala za novega vodjo največje nuklearke v Evropi. Ukrajinska stran je v odziv Černičuka danes uradno odpustila in ga označila za izdajalca.

Černičukovo imenovanje je potrdil tudi ruski jedrski operater Rosenergoatom, ki de facto upravlja z elektrarno. Novi vodja nuklearke je po imenovanju sporočil, da je v prevzem položaja privolil, kar je bila to po njegovem mnenju "edina pravilna odločitev". Dodal je, da je njegova prednostna naloga "ostati z našimi ljudmi v naši elektrarni, v našem mestu in še naprej opravljati svojo poklicno dolžnost". Ob tem je pohvalil pogum zaposlenih v nuklearki.

"Naredili smo in delamo vse mogoče in nemogoče, da svet ne bi doživel nove Fukušime ali Černobila," je opozoril. "To si zasluži brezpogojno priznanje in veliko spoštovanje, ne pa obtožb o izdajstvu," je dodal in mednarodne organizacije pozval, naj "vprašanja prihodnjega in varnega delovanja elektrarne v Zaporožju rešijo izključno z mirnimi pogajanji in civiliziranimi odločitvami".

Kijev je v odzivu na imenovanje namreč danes Černičuka uradno odpustil. Kot so sporočili iz ukrajinskega jedrskega operaterja Energoatom, Černičukovega uradnega delodajalca, so se za ta korak odločili zaradi "kolaborantskih in izdajalskih dejavnosti" nekdanjega glavnega inženirja nuklearke.

Po besedah vodje Energoatoma Petra Kotina je Černičuk "izdal Ukrajino" in "prestopil na sovražnikovo stran". "Namesto da bi si po najboljših močeh prizadeval za čimprejšnjo osvoboditev elektrarne, se je odločil pomagati ruskim okupatorjem pri legalizaciji njihovega zločinskega zasega in zdaj k temu spodbuja tudi druge delavce," je dejal na Telegramu.

"Ruski okupatorji vse bolj pritiskajo na proukrajinsko osebje elektrarne, vas ustrahujejo in izsiljujejo. Toda obstaja samo en dostojen izhod - vztrajati," je ocenil Kotin.

Jedrska elektrarna v Zaporožju je pod ruskim nadzorom že od marca, obstreljevanje okoli nje pa je od takrat že mnogokrat vzbudilo strahove pred jedrsko nesrečo. Delegacija mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je elektrarno obiskala v začetku septembra, več članov ekipe IAEA pa je še vedno na območju, kjer stalno spremljajo razmere.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?