Mattarella tokrat sprejel Draghijev odstop, v Italiji bodo predčasne volitve

STA, M.R., Va
21.07.2022 10:29

Kot možni datum omenjajo 25. september.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Sergio Mattarella (levo) in premier Mario Draghi (desno).
EPA

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je po odstopu premierja Maria Draghija razpustil oba domova parlamenta. To pomeni, da bodo imeli v Italiji predčasne parlamentarne volitve, kot možni datum se omenja 25. september.

Vlada v odstopu bo še naprej opravljala tekoče posle, so še sporočili iz predsednikovega urada. Mario Draghi je nepreklicno odstopil, potem ko v sredo v senatu na glasovanju o zaupnici ni prejel široke podpore in je razpadla koalicija narodne enotnosti.

Kot so sporočili iz predsedniške palače, je Draghi ponudil "svoj odstop in odstop svoje vlade". "Predsednik republike se je s tem seznanil. Vlada bo opravljala tekoče zadeve," so sporočili s Kvirinala.

Draghi, ki je vlado vodil od februarja 2021, je v sredo v senatu sicer dobil zaupnico, ne pa tudi široke podpore. To je postavil kot pogoj za obstanek na položaju premierja, potem ko Mattarella njegovega odstopa prejšnji teden ni sprejel. Tri koalicijske stranke - Liga, Naprej Italija in Gibanje pet zvezd - niso glasovale, s tem pa je razpadla koalicija narodne enotnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta