Kupujte po pameti, da poceni na koncu ne bo postalo predrago

Gregor Grosman Gregor Grosman
22.11.2018 15:48

Če ste spletno trgovino dobro preverili in se odločite za nakup, preverite še, ali se v naslovni vrstici izpiše https, ki je znak za varno povezavo in šifriran prenos podatkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primer lažne spletne strani.
Varninainternetu

Pred vrati so Black Friday, Cyber Monday in nakupi ob božično novoletnih praznikih. Popusti in druge ugodnosti so v tem času za potrošnike še posebej mamljivi, kljub vsemu pa previdnost pri nakupih na spletu ne bo odveč. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT v sklopu programa ozaveščanja Varni na internetu opozarja pred lažnimi spletnimi trgovinami in svetuje, da si pred vsakim nakupom v spletni trgovini vzamete nekaj časa in spletno trgovino v kateri želite kupovati, tudi preverite.

Znaki, ki kažejo na to, da je spletna trgovina lažna

Svetujejo, da najprej preverite cene. Kljub temu, da gre za čas visokih popustov, bodite previdni, če boste na spletu našli trgovino, ki ponuja izdelke priznanih blagovnih znamk po smešno nizki ceni. Na primer Gucci torbico za 20 eur. V tem primeru obstaja velika verjetnost, da boste kupili ponaredek ali pa gre za lažno spletno trgovino. V tem primeru boste izdelek samo plačali, prejeli pa ga ne boste.
Vse je na zalogi, dostava je brezplačna po celem svetu? Če nakupujete pri uveljavljenem spletnem trgovcu, morda to ne bi bilo tako zelo sumljivo. Če pa ste prišli na popolnoma neznano stran, kjer ponujajo na primer 70 ali 80-odstotni popust, povrh tega pa še brezplačno dostavo, bi to lahko bil drugi znak, da gre za lažno trgovino. Zato nujno preverite še nekaj podatkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta