Kraljičin govor, ki ga je napisal Boris Johnson

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
14.10.2019 15:23

Mnogo razkošja, zgodovine in protokola, a v ospredju nagovora kraljice Elizabete II. ena sama tema: brexit.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kralici Elizabeti II. družbe tokrat ni delal soprog princ Filip, temveč prestolonaslednik princ Charles.
Reuters

Nagovor britanske kraljice Elizabete II. predstavnikom vseh treh vej oblasti - zakonodajne, torej parlamenta, izvršne, torej vlade, in sodne - je najpogosteje zgolj protokolarni dogodek z dosti zgodovinske patine in protokolarnega pompa, a letos ni bilo tako. Pred vrati je britanski odhod iz Evropske unije in suverenka Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske je spregovorila prav v tej smeri. Kaj sama misli o brexitu, morda ne bomo nikdar izvedeli, saj se po tradiciji kraljica ne vpleta v aktualno politično dogajanje. Tudi govor, kot je bil današnji, ji vsakokrat napiše vlada.
Ne glede na zgodovinsko usodnost trenutka (mnogi brexit primerjajo s takšno usodno odločitvijo, kot je bil vstop v drugo svetovno vojno) brez ceremonialnega blišča ni šlo. Kraljico so pred Westminstrsko palačo, kjer domujeta parlament in lordska zbornica, pripeljali v pet metrov dolgi in tri tone težki pozlačeni kočiji, ki so ji jo podarili Avstralci ob 60-letnici vladanja in je bila prvič uporabljena leta 2014. Vleče jo šest konj, ima pa tudi hidravlične amortizerje, da je vožnja udobnejša. Še pred kraljičinim prihodom v parlament, v katerega vstopa skozi posebna vrata za suverena, so zgradbo simbolno preiskali pripadniki kraljičine osebne garde v rdečih tudorskih uniformah, da bi preprečili "smodniško zaroto" v spomin na dogodke iz leta 1605, ko so Guy Fawkes in štirje sozarotniki skušali razstreliti parlament s kraljem Jakobom I. vred.
Pred kraljičinim govorom zadoni 41 topniških salv. Kraljica sicer ne nosi več posebne, z 2868 različnimi dragulji ozaljšane krone, češ da je ta pretežka. Nekoč je dejala, da bi ji lahko teža krone zlomila vrat.
In kaj je povedala kraljica oziroma kaj sporoča vlada Borisa Johnsona? "Prednostna naloga moje vlade je vedno bila zagotoviti odhod Združenega kraljestva iz Evropske unije 31. oktobra," je dejala 93-letna monarhinja. Evropska unija sicer ostaja na vrhu agende. "Moja vlada si bo prizadevala za novo partnerstvo z Evropsko unijo, ki bo temeljilo na prosti trgovini in prijateljskem sodelovanju," je poudarila kraljica. Predstavila je tudi seznam 26 zakonov, ki se nanašajo tako na brexit kot na kazensko zakonodajo in okolje.
Kraljičin govor, s katerim je uradno odprla novo zasedanje parlamenta, je bil njen prvi v zgornjem domu britanskem parlamenta po juniju 2017, pa še tisti je bila zaradi razpisa predčasnih volitev in naglice ob tem manj protokolaren, tudi kraljica je bila v vsakdanjih oblačilih. Zadnji "pravi" govor je imela malo pred referendumom o brexitu spomladi leta 2016. Tokratni govor je imela po tem, ko je parlament že drugič prekinil delo v zadnjem mesecu dni. Prva prekinitev se je začela 10. septembra in bi morala trajati do 14. oktobra, a so se poslanci v klopi vrnili 25. septembra, ker je britansko vrhovno sodišče dan prej razsodilo, da je bila odločitev premierja Johnsona o začasni prekinitvi dela parlamenta pred rokom za izstop iz Evropske unije nezakonita. Prejšnja seja parlamenta je trajala rekordno dolgo, natanko 839 dni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta