Iran opozarja ZDA: V vsakem trenutku bo vse mogoče in regija bo ušla izpod nadzora

STA, M.R.
22.10.2023 14:39

Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian je ZDA in Izrael danes posvaril, da bi razmere na Bližnjem vzhodu lahko ušle izpod nadzora, če državi ne bosta končali "genocida v Gazi".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hosein Amid Abdolahian je gvoril na tiskovni konferenci 
Abedin Taherkenareh

Vodja iranske diplomacije Hosein Amid Abdolahian je podobno svarilo izrekel že pred tednom dni, ko je prav tako opozoril pred nevarnostjo širjenja konflikta na Bližnjem vzhodu. "Danes je regija kot sod smodnika (...) ZDA in njihov izraelski marionetni režim bi rad opozoril, da je, če ne bodo nemudoma končali zločinov proti človečnosti in genocida v Gazi, v vsakem trenutku vse mogoče in regija bo ušla izpod nadzora," je dejal na skupni novinarski konferenci z južnoafriško zunanjo ministrico Naledi Pandor v Teheranu.

Minister je še opozoril, da ima "lahko kakršna koli napačna ocena v nadaljevanju konflikta, genocida, pokola in prisilne preselitve prebivalcev Gaze in Zahodnega brega resne posledice" za regijo in "zoper interese agresorskih držav".

Južnoafriška zunanja ministrica pa je pozvala mednarodno skupnost, naj "nameni veliko več pozornosti" usodi Palestincev v kontekstu "sramotnega napada" na Gazo.

Vodja iranske diplomacije je že prejšnji teden med obiskom libanonske prestolnice Bejrut, kjer se je srečal z vodjo proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah, opozoril ZDA, da morajo nadzorovati Izrael, če želijo preprečiti širjenje vojne v regiji.

Izraelske oblasti in ZDA se bojijo odprtja druge fronte na severu Izraela na meji z Libanonom, če bi se Hezbolah ob podpori Irana odločil za množično posredovanje po izbruhu spopadov med palestinskim skrajnim gibanjem Hamas in izraelskimi silami.

Do novih napetosti na Bližnjem vzhodu je prišlo po tistem, ko so pripadniki Hamasa pred tremi tedni izvedli nepričakovan in silovit napad na Izrael, pri čemer je po podatkih izraelskih oblasti doslej umrlo več kot 1400 ljudi, večinoma civilistov, islamisti pa so zajeli tudi najmanj 212 talcev.

V izraelskih povračilnih napadih proti Hamasu na območju Gaze pa je bilo po zadnjih podatkih tamkajšnjih oblasti ubitih 4651 ljudi, več kot 14.000 ljudi je ranjenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta