Odprli mejni prehod Rafa med Egiptom in Gazo

STA, A.L.
21.10.2023 08:51

Po dnevih čakanja so danes odprli mejni prehod Rafa med Egiptom in Gazo, s čimer bo lahko obkoljeno enklavo le dosegla nujno potrebna humanitarna pomoč, poročajo tuje tiskovne agencije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na odprtje mejnega prehoda se čaka že več dni.
Reuters

Na egiptovski državni televiziji so predvajali posnetke, kako je več tovornjakov prečkalo mejo v Gazo. Po napovedih bo mejo prečkalo skupno 20 tovornjakov.

O tem, da bodo odprli mejni prehod ob 10. uri po lokalnem času (ob 9. uri po srednjeevropskem času), je sprva davi obvestilo ameriško veleposlaništvo v Izraelu. Kot je dodalo, ne vedo, koliko časa bo prehod odprt, poroča britanski BBC.

Na odprtje mejnega prehoda se čaka že več dni. Na strani Gaze čakajo Palestinci in tuji državljani na možnost pobega iz enklave, ki jo dva tedna obstreljujejo izraelske sile. Na drugi strani pa se kopiči mednarodna pomoč za Gazo.

Na egiptovski strani je po poročanju BBC trenutno 175 tovornjakov s humanitarno pomočjo, ki po besedah generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa predstavljajo rešilno bilko in "razliko med življenjem in smrtjo za ljudi v Gazi".

Izrael naj bi sicer sprva dovolil vstop v enklavo le 20 tovornjakom, kar pa je po ocenah humanitarnih organizacij občutno premalo. ZN ocenjujejo, da bi moralo mejni prehod prečkati najmanj 100 tovornjakov.

Skrajno palestinsko gibanje Hamas je potrdilo, da bo danes 20 tovornjakov s humanitarno pomočjo zapeljalo v Gazo. Humanitarni konvoj vključuje zdravila in hrano, je dejal tiskovni predstavnik Hamasa. Vseeno pa gibanje opozarja, da tovornjaki "ne bodo spremenili katastrofalnih zdravstvenih razmer v Gazi", piše na spletni strani Reutersa.

Vseh 20 tovornjakov bo egiptovski Rdeči polmesec dostavil palestinski organizaciji. Uradniki ZN pa ocenjujejo, da bi naslednji konvoj lahko mejo prečkal šele v ponedeljek, poroča britanski Guardian.

Generalni sekretar Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je medtem kmalu po odprtju mejnega prehoda sporočil, da bo danes v Gazo prispela pomoč, ki med drugim vključuje osnovno medicinsko opremo ter zdravila za travmatološke in kronične bolezni.

Ob tem je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, ponovno pozval k zaščiti humanitarnih delavcev in trajnostnemu dostopu humanitarne pomoči v Gazo.

Začetek dobave pomoči je že pozdravil britanski zunanji minister James Cleverly. "Tovornjaki z življenjsko pomembno pomočjo so zdaj začeli prečkati Rafo v Gazo. Ta pomoč je rešilna bilka za vse, ki trpijo. Vendar ne sme biti enkratna. Združeno kraljestvo ostaja zavezano humanitarnemu dostopu do Gaze," je zapisal na omrežju X.

Krepi se upanje na nove izpustitve talcev iz Gaze

Novico o izpustitvi ameriških talk iz rok palestinskega gibanja Hamas so svojci talcev in politiki sprejeli z olajšanjem. Pri uspehu je pomembno vlogo igral tudi Katar s svojimi vezami pri Hamasu. Obenem pa se sedaj krepi pritisk na Izrael, naj zamakne začetek kopenske ofenzive, da bi s tem dobili več časa za pogajanja glede izpustitve talcev.

Hamas je v petek izpustil prvi od okoli 200 zajetih talcev po napadu na Izrael pred dvema tednoma. Oče ene od talk je za časnik Boston Herald dejal, da sta se tako najhujša dva tedna njegovega življenja spremenila v najboljši dan. Njegova hčerka se počuti dobro, je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Hamas je v petek izpustil prvi od okoli 200 zajetih talcev po napadu na Izrael pred dvema tednoma.
epa

Katar je pri tem igral ključno vlogo, je v petek sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron. Pri tem se je zavzel za nadaljnjo podporo Katarju pri nadaljnjih pogajanjih glede usode talcev.

Pomembno vlogo je igral tudi Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC), ki je v petek sporočil, da so pri posredovanju izpostavili svojo vlogo kot nevtralnega akterja med sprtima stranema. Znova so pozvali tudi k izpustitvi vseh preostalih talcev, k pomoči pri temu pa so ICRC pozvali tudi svojci talcev.

Izraelska vojska je na Telegramu opozorila, da čeprav se Hamas sedaj predstavlja, kot da je talki izpustil iz humanitarnih razlogov, je v resnici to "moderna teroristična organizacija, ki prav sedaj dojenčke, otroke, ženske in starejše zadržuje v Gazi kot talce in še naprej izvaja zločine proti človeštvu". Kot so pojasnili, je večina zajetih talcev, ki so različnih narodnosti, še živih.

Ameriški predsednik Joe Biden je medtem že govoril z izpuščenima talkama, mamo in hčerko Judith Tai Raanan in Natalie Shoshana Raanan. Izrazil jima je podporo ameriške vlade. Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je spomnil, da še vedno pogrešajo 10 ameriških državljanov, ki bi lahko bili med preostalimi talci. "Vsakega od njih bi morali izpustiti," je pozval.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta