Izrael napadel mednarodni letališči v Sirji, v Iraku napadena baza z ameriškimi vojaki

STA, M.R.
22.10.2023 11:14

V izraelskih napadih na letališči v Damasku in Alepu v Siriji je umrl najmanj en človek, še en je bil ranjen, so danes poročali sirski državni mediji, ki se sklicujejo na vojaške vire.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelska vojaška letala
Reuters

V napadih je bila poškodovana letališka infrastruktura, zaradi česar je delovanje obeh glavnih letališč začasno prekinjeno.

Izraelska vojska je po poročanju sirske tiskovne agencije SANA v jutranjih urah izvedla zračni napad na letališči v Damasku in Alepu. Pri tem je umrl uslužbenec na letališču v Damasku, drugi pa je bil ranjen. Na obeh letališčih je bila poškodovana vzletno-pristajalna steza, je SANA izvedela iz vojaških krogov.

Sirsko ministrstvo za promet je sporočilo, da so bili zaradi tega leti preusmerjeni v Latakijo.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je potrdil napade in navedel, da je to že tretjič v desetih dneh, da je Izrael napadel letališče v Alepu. Izraelska vojska poročil ni komentirala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelske sile so že prejšnji teden izvedle napade na letališči v Damasku in Alepu in ju po sirskih navedbah poškodovale, zaradi česar je bilo njuno delovanje začasno onemogočeno.

Izrael pogosto obstreljuje sosednjo Sirijo. Napadi so usmerjeni predvsem na milice, ki jih podpira Iran, saj s tem želi preprečiti širjenje njegovega vpliva v regiji. V zadnjih dveh tednih so se okrepili, potem ko so pripadniki skrajnega palestinskega gibanja Hamas 7. oktobra izvedli nepričakovan in silovit napad na Izrael.

V Iraku nov napad na ameriško bazo

Na zahodu Irak pa je bila v soboto spet napadena baza ameriških sil. Gre za oporišče Ain Al Asad, Pentagon pa sicer tega za zdaj ni potrdil. Šlo naj bi že peti napad na ameriške sile v Iraku v zadnjih štirih dneh. V tokratnem napadu naj ne bi bilo poškodovanih. 

Odgovornost za napad je prevzela skupina Islamski upor v Iraku, ki naj bi si bila bilzu z iranskimi šiitskimi milicami. Napad naj bi izvedli z brezpilotnim letalnikom, ki naj ne bi povzročil nikakršne škode. Eden izmed varnostnih virov je za medije povedal, da naj bi nad bazo priletela dva drona, enega naj bi sestrelili, drugi pa naj bi strmoglavil zaradi tehnične okvare. 

Omenjena baza in baza Al Harir na severu Iraka ter vojaški kamp v bližini bagdadskega letališča so bili od srede tarča petih napadov. V bazah je nameščenih 2500 ameriških vojaki in vojakov ter še okoli tisoč vojakov drugih koalicijskih držav. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta