Hrvaška iz Kitajske prejela 60 ton zaščitne opreme, nabavila jo je brez posrednikov

Miha Raičević
13.04.2020 09:01

Včeraj dopoldne je Hrvaška prejela pošiljko zaščitne opreme iz Kitajske. Mediji poročajo, da je z letalom pršilo 60 ton zaščitne opreme - mask, ščitnikov za obraz, zaščitnih oblačil, očal, rokavic in brezkontaktnih termometrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaščitna oprema iz Kitajske v Zagrebu.
Vlada Rh

Če smo v petek poročali, kako je v Slovenija prejela 27 ton zaščitne opreme, od tega je 20 ton opreme prek svojih prijateljev na Kitajskem pomagal "ukrasti" in pripeljati poslovnež Joc Pečečnik, pa po poročanju hrvaških medijev, naša soseda opremo nabavlja nekoliko drugače. 
"Današnji pristanek tovornega letala boeing 747 s 600 kubičnimi metri tovora v zagrebški zračni luki okoli 10. ure predstavlja začetek vzpostavljenega zračnega mosta med dvema državama, ki je bil dogovorjen v zadnjem telefonskem pogovoru premierja Andreja Plenkovića s kitajskim kolegom Lijom Keqiangom," poroča Večernji list
"To je najlepše velikonočno darilo," je dejal zdravstveni minister Vili Beroš in pojasnil da je bil to prvi izmed šestih ali sedmih poletov, s katerimi naj bi naša južna soseda dobila najbolj dragoceno blago v tem trenutku.  
"Glede na to, da je zaščitna oprema verjetno najbolj dragoceno blago v času epidemije, smo izredno ponosnimi, da smo tako kvalitetno in transparentno uspeli dobiti zaščitno opremo, ki je pomembna za vse zdravstvene delavce in javne službe. Poleg kupljenega blaga smo prejeli tudi donacijo od Kitajske," je povedal Beroš. 

​Moderno piratstvo

Zaščitna oprema je v svetu odprla vrata številnim preprodajalcem, prodajalcem blaga vprašljive kakovosti in tudi modernemu piratstvu, saj države ene drugi "kradejo" kupljeno blago. Tako je Nemčija nedavno ostala brez pošiljke zaščitnih mask, ki so jo v Bangkoku preusmerili v ZDA, zaradi česar je celo nemška kanclerka Angela Merkel za tem sklenila dogovor s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom o neposredni nabavi od proizvajalcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta