Francoske oblasti bodo pred OI iz Pariza izselile brezdomce

STA, A.L.
24.05.2023 07:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Francoska vlada namerava pred olimpijskimi igrami leta 2024 v prestolnici iz Pariza preseliti vse brezdomce, kar je sprožilo kritike nekaterih županov regionalnih mest in vasi, kjer naj bi brezdomce začasno nastanili, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Od sredine marca je vlada začela prositi uradnike po Franciji, naj ustvarijo "začasne regionalne namestitvene zmogljivosti", s katerimi bodo lahko obvladovali val brezdomcev iz prestolnice, med katerimi je veliko migrantov.

Minister za stanovanjska vprašanja Olivier Klein je v začetku tega meseca parlamentu pojasnil, da so bile spremembe potrebne zaradi pričakovanega pomanjkanja prostih sob in namestitev v mestu luči med svetovnim prvenstvom v ragbiju od septembra in olimpijskimi igrami prihodnjega julija in avgusta.

Številni nizkocenovni hoteli, ki jih oblasti uporabljajo za zagotavljanje nujnih nastanitev brezdomcem, nameravajo svoje sobe po tržnih cenah oddajati ljubiteljem športa in dopustnikom.

Vlada ocenjuje, da se bodo hotelske zmogljivosti, ki so na voljo za namestitev brezdomcev, "zmanjšale za 3000-4000 mest zaradi teh dogodkov," je Klein povedal poslancem 5. maja.

Dejal je, da jih to pričakovano zmanjšanje sili, da se pripravijo na razmere, ko bo treba za ljudi, ki potrebujejo nujno namestitev, odpirati zasilne namestitvene prostore v provincah.

Toda ljudje v pokrajinah in občinah, kjer bi namestili brezdomce, niso naklonjeni vladnim načrtom.

Župan mesta Bruz na severozahodu Bretanje Philippe Salmon je v torek izrazil nasprotovanje zamisli o novem centru v njegovem mestu z 18.000 prebivalci blizu regionalne prestolnice Rennes.

"Nismo za nastanek objekta na našem območju, v razmerah, ki se nam zdijo nesprejemljive," je dejal.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta