(FOTO) V napadu blizu Ankare najmanj pet smrtnih žrtev

STA, A.L.
23.10.2024 15:45

V napadu na sedež podjetja Turkish Aerospace Industries v bližini Ankare je bilo danes ubitih najmanj pet ljudi, 22 pa je ranjenih, so sporočile turške oblasti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Notranji minister Ali Yerlikaya je napad označil za terorističen, z njim pa je po njegovih besedah po vsej verjetnosti povezana v državi prepovedana Delavska stranka Kurdistana (PKK).

Yerlikaya je sprva sporočil, da so trije ranjeni v kritičnem stanju, medtem ko so napadalca, moškega in žensko, kot je dejal, nevtralizirali. Pozneje je minister sporočil, da je število smrtnih žrtev naraslo na pet, število ranjenih pa na 22.

Dodal je, da za napadom najverjetneje povezana v Turčiji prepovedana PKK. "Postopek identifikacije in iskanje prstnih odtisov se nadaljujeta in ugotovili bomo, katera teroristična organizacija stoji za napadom (...). Način izvedbe dejanja je zelo verjetno povezan s PKK," je dejal.

Na dogodek se je pred tem odzval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki se trenutno mudi na vrhu skupine največjih gospodarstev v vzponu (Brics), poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

"Obsojam ta grozljivi teroristični napad," je ob robu vrha v ruskem Kazanu dejal turški predsednik, ki se je danes tudi sestal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. "Z velikim veseljem vas pozdravljamo v Kazanu, a preden začnemo z delom, bi rad izrazil sožalje v zvezi s terorističnim napadom," je Erdoganu dejal Putin.

EPA

Napad so obsodili tudi v Berlinu. Tiskovna predstavnica tamkajšnjega zunanjega ministrstva ga je opisala kot grozljivega in dodala, da Nemčija "najostreje obsoja vse oblike terorizma". Te je pred tem obsodil tudi generalni sekretar zveze Nato Rutte in poudaril, da zavezništvo stoji ob strani Turčiji.

EPA

Pred sedežem podjetja Turkish Aerospace Industries v kraju Kahramankazan, dobrih 50 kilometrov severno od turške prestolnice, je danes okoli 15. ure po srednjeevropskem času odjeknila eksplozija. Po navedbah turških medijev je bilo slišati tudi streljanje.

Reuters

Zaposlene v podjetju, ki se ukvarja z razvijanjem in proizvajanjem letalske in vesoljske tehnologije, naj bi odpeljali na varno, okolico prizorišča pa so ogradili.

Preiskava dogodka poteka. Nadzorne kamere naj bi razkrile, da sta dva napadalca izstopila iz taksija in pričela streljati na civiliste v bližini, preden sta se odpravila proti podjetju. Televizija NTV je medtem poročala o "skupini teroristov" in samomorilskem napadu, med katerim naj bi se eden od napadalcev razstrelil.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta