Policisti naj bi ga ustavili več kot stokrat. Jamajčan je prepričan, da zgolj zaradi njegove polti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jamajčan je spor proti našemu notranjemu ministrstvu sprožil na Okrožnem sodišču v Ljubljani. 
Robert Balen

Jamajčan Norris Claude Jones je v domovini diplomiral na področju poslovnih ved, profesionalno kariero pa nadaljeval tudi v Veliki Britaniji in ZDA. Leta 2008 ga je ljubezen pripeljala v Slovenijo, tu je kot samostojni podjetnik in študent doktorskega študija na ekonomski fakulteti iskal nove poslovne priložnosti. A trdi, da je imel tudi veliko težav, ki so izvirale iz njegove barve kože.

"Pošiljal naju je v pekel"

Policija ga je brez povoda kontrolirala in preverjala dokumente. Obravnavala naj bi ga več kot stokrat, čeprav nikoli ni bil niti v predkazenskem, kaj šele v kazenskem postopku. Pogosto naj bi bil tarča preverjanja na železniških postajah, saj se je na delo v Ljubljano prevažal z vlakom. O enem takih primerov, končal se je z lažjo poškodbo, je ljubljanska okrožna sodnica Andreja Burja Kračman včeraj zaslišala dva policista. Jones namreč zaradi diskriminacijske obravnave notranje ministrstvo oziroma državo toži za 29.600 evrov odškodnine. Medtem se je izselil v Kanado.

Gregor Lavtižar iz specialne enote za nadzor državne meje je pričal, da sta februarja 2017 s kolegom v civilu opravljala običajen nadzor na glavni ljubljanski železniški postaji. Enota je v osnovi osredotočena na tujce, ki so se pri nas znašli nezakonito, a tudi na druga sumljiva dejanja. Med hojo po peronu jima je nasproti prihajal moški. Spogledali so se, nakar je moški naglo zavil za steber in šel po drugi strani, kot da ne bi želel, da se srečajo. Posumila sta, da je nekaj narobe, zato sta se mu predstavila, pokazala službeni izkaznici in prosila, če pokaže dokumente. Moški, kasneje se je izkazalo, da gre za Jonesa, pa je takoj začel kričati in ju žaliti. "Pošiljal naju je v pekel, grozil z izgubo službe, kričal, kdo sva midva, da nama bo dajal dokumente in da želi govoriti s komandirjem," je opisoval Lavtižar. Potem se je moški malce pomiril, nato začel spet kriliti in se razburjati, tako da sta ga posadila na bližnjo klopco in klicala na 113 za pomoč.

Jonesovi očitki

Tako sta na kraj prišla policista iz postaje za izravnalne ukrepe. Aleš Demec je pričal, da tudi njemu ni želel izročiti dokumentov, zato je klical interventno vozilo, moškega pa seznanil, da bo opravil varnostni pregled. V tem trenutku je moški poskušal oditi, več ukazov, naj se ustavi, ni upošteval. Zato je stekel za njim, ga prijel za roko, prislonil ob reklamni pano in uporabil ključ na komolcu - od zadaj ga je prijel za roko, jo pritisnil ob ledveni del, nakar so ga vklenili. Na postaji je opravil še en varnostni pregled in takrat so našli njegove dokumente. "Bili so veljavni. Ni mi bilo jasno, zakaj jih ni prej pokazal, končali bi v nekaj minutah," je izjavil Demec. Po njegovih besedah je med pregledom na postaji moški najmanj enkrat brez vzroka padel po tleh. Potem je tožil zaradi slabosti in patrulja ga je odpeljala v urgentni blok.

Na vprašanje, ali so ga ustavili zaradi zunanjega videza, je Lavtižar odvrnil, da niti slučajno. Demec je zanikal, da bi vedel, zakaj so ga ustavili, je pa to povezal z očitki moškega, da so rasisti in da to počnejo zaradi njegove polti. Jones trdi, da ni hotel pokazati dokumentov, ker je imel dovolj tega, da so ga kar naprej ustavljali in kontrolirali. Na vprašanje, zakaj so ga ustavili, naj bi mu v tem primeru policist odgovoril, da bodo "že kaj našli". Lavtižar je to zavrnil. Prav tako sta z Demcem zavrnila njegovo izjavo, da so njegove dokumente našli že med pregledom na peronu. Jones še pravi, da je bil deležen udarcev, davljenja, da so mu iz roke izbili telefon, da ne bi opravil telefonskega klica. Pa da so ga med pregledom prijeli za mednožje, zahtevali 15 evrov, če želi k zdravniku, in da je prosil za odvetnika, pa ga ni dobil. Policista sta to odločno zanikala.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta