SVET

(FOTO in VIDEO) Rusija spet z raketami napadla Kijev: 80 odstotkov trimiljonskega mesta je brez vode in elektrike

STA, M.R.
23.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uničen stanovanjski blok v Višnirodu pri Kijevu.
EPA

"Sovražnik izvaja raketne napade na kritično infrastrukturo v mestu Kijev. Ostanite v zakloniščih, dokler se zračni alarm ne konča," je prek družbenih omrežjih sprva sporočila mestna uprava, kijevski župan Vitalij Kličko pa je potrdil, da je bila v napadih znova poškodovana energetska infrastruktura v mestu.

"Še nekaj eksplozij v različnih predelih prestolnice," je na Telegramu zapisal Kličko in dodal, da so reševalne službe že na prizoriščih eksplozij. Kasneje so iz ukrajinske prestolnice sporočili, da so napadi terjali tri žrtve, šest ljudi pa je bilo ranjenih. Prav tako naj bi prišlo do prekinitev v oskrbi z vodo.

V Kijevu je tako danes brez vode in elektrike ostalo 80 odstotkov gospodinjstev. Zvečer je Kličko sporočil, da pristojne službe skušajo čim prej znova vzpostaviti oskrbo z vodo in elektriko. Zaradi pomanjkanja elektrike v ukrajinski prestolnici s tremi milijoni prebivalcev namreč trenutno ne vozijo avtobusi na električni pogon, medtem ko vlaki in podzemna železnica še vozijo na deset minut. Predstavniki ukrajinske vlade napovedujejo, da bodo oskrbo z vodo in elektriko znova vzpostavili v četrtek zjutraj.

Ukrajinska vojska je sporočila, da so ruske sile v sredo na cilje po vsej državi izstrelile približno 70 manevrirnih raket in uporabile tudi brezpilotna letala.

Zračni napad je poškodoval že tako poškodovano ukrajinsko električno omrežje pri čemer je umrlo več ljudi, tri jedrske elektrarne pa so bile izključene iz omrežja.

O eksplozijah, med katerimi so bile nekatere posledica ukrajinske zračne obrambe, so poročali tudi z območij Odese, Mikolajiva, Poltave in Dnipropetrovska. Podatkov o morebitnih žrtvah za zdaj ni.

Kasneje je ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom sporočil, da so bile po ruskih napadih iz električnega omrežja izključene vse tri jedrske elektrarne v državi, ki so še pod nadzorom Kijeva. To so nuklearka v regiji Rivne, južna ukrajinska jedrska elektrarna, znana tudi pod imenom nuklearka Pivdenoukrainsk, in nuklearka v regiji Hmelnicki. Posledično so se samodejno izklopili vsi njihovi reaktorji.

EPA

Zaradi napadov naj bi na severu in v središču Kijeva prišlo do izpadov električne energije. O izpadu so poročali tudi iz Lvova na zahodu države. "Celotno mesto je brez elektrike. Čakamo na dodatne informacije energetskih strokovnjakov," je prek družbenih omrežjih sporočil župan Andrij Sadovij in prebivalce mesta opozoril, da lahko pride tudi do prekinitev v oskrbi z vodo.

Izpadi elektrike tudi v Moldaviji

O izpadih elektrike so poročali tudi iz Moldavije. "Zaradi ruskega bombardiranja ukrajinskega energetskega sistema imamo v zadnji uri obsežne izpade električne energije po vsej državi. Podjetje Moldelectrica si prizadeva ponovno vzpostaviti oskrbo z električno energijo," je na Facebooku zapisal podpredsednik moldavske vlade Andrei Spinu.

EPA

Moldavija se sooča z gospodarsko in humanitarno krizo, saj se ji je od ruske invazije na Ukrajino dobava ruske energije prepolovila. Dodaten izziv državi predstavlja veliko število ukrajinskih beguncev. V Parizu je zato v ponedeljek potekala donatorska konferenca za Moldavijo.

EPA

Ukrajina je pred invazijo pokrivala 30 odstotkov potreb Moldavije po elektriki, preostalih 70 odstotkov pa so pridobivali iz termoelektrarne v Pridnestrju, majhni separatistični regiji, ki je kasneje prekinila dobavo elektrike v preostale dele države. Moldaviji je na pomoč hitro priskočila Romunija, ki ji trenutno dobavlja med 80 in 90 odstotkov potrebne elektrike.

EPA

Zaradi ruskih napadov izredno zasedanje VS ZN

Zaradi intenzivnih ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo se bo danes na zahtevo Ukrajine sna izrednem zasedanju v New Yorku sešel Varnostni svet Združenih narodov. Preko video povezave bo na zasedanju nastopil tudi Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski voditelj je na Twitterju sporočil, da je veleposlaniku svoje države pri ZN Sergiju Kislici naročil, naj zaprosi za zasedanje Varnostnega sveta.

"Umori civilistov, uničevanje civilne infrastrukture so teroristična dejanja. Ukrajina še naprej zahteva odločen odziv mednarodne skupnosti na te zločine," je sporočil Zelenski.

Kislica je v pismu predsedujočemu Varnostnemu svetu v novembru, veleposlaniku Gane, zapisal, da je Rusija z napadi v sredo izvršila novo teroristično dejanje proti civilnemu prebivalstvu Ukrajine.

Varnostni svet zaradi ruskega in kitajskega veta ne bo sprejel nobenega sklepa, zasedanje pa bo služilo kot nova priložnost držav članic, da kritizirajo ravnanje Rusije in zahtevajo umik iz Ukrajine in konec vojne.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?