(FOTO in VIDEO) Prvi polet v vesolje z rabljeno kapsulo: Crew Dragon uspešno dosegla orbito

Gr.G.
23.04.2021 13:49
Na Mednarodno vesoljsko postajo ISS je s SpaceX poletela že tretja ekipa novih začasnih prebivalcev: štirje astronavti iz treh držav so člani odprave Crew-2.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V sodelovanju Ameriške vesoljske agencije Nasa in družbe SpaceX je nosilna raketa Falcon 9 v vesolje ponesla nove štiri astronavte, ki bodo predvidoma šest mesecev bivali na Mednarodni vesoljski postaji ISS. Da je zanimanje za polete v vesolje veliko kaže tudi podatek, da si je video vzleta rakete iz izstrelitvene ploščadi 39A v Nasinem Kennedy Space Centru na Floridi prek YouTube kanala SpaceX v prvih šestih urah ogledalo več kot milijon ljudi, prek kanala Nase pa še dodatnih 660 tisoč.

Polet so odgovorni zaradi neugodnih vremenskih razmer prestavili iz četrtka na petek, kapsula Crew Dragon z astronavti pa je medtem že dosegla orbito. Prvič je podjetje Elona Muska Nasine astronavte na ISS z lastno kapsulo dostavilo maja 2020, nato še novembra lani. Tako pogonski agregati nosilne raketa Falcon 9 kot vesoljska kapsula so zasnovani tako, da jih je mogoče ponovno uporabiti. 

Crew Dragon bi se moral v soboto, okoli 11.10 po našem času, samodejno spojiti z Mednarodno vesoljsko postajo. Gre za drugo misija rotacije posadke, prvič pa sta s kapsulo v vesolje poletela dva astronavta mednarodnih partnerjev Nase. Nasin Shane Kimbrough je poveljnik vesoljskega plovila in Megan McArthur pilot, z njima pa sta še astronavt Japonske vesoljske agencije JAXA Akihiko Hoshide in astronavt Evropske vesoljske agencije ESA Thomas Pesquet.

Po šestih mesecih bivanja na robu vesolja pa se bodo na Zemljo predvidoma 28. aprila vrnili astronavti Nase Michael Hopkins, Victor Glover in Shannon Walker, ter astronavt agencije JAXA Soichi Noguchi. Na ISS so prispeli novembra lani kot člani misije SpaceX Crew-1. 

Reuters
Reuters
Reuters

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta