(FOTO in VIDEO) Incidentna predstavitev načrta za Kosovo: Opozicija v skupščini vzklikala Vučiću, da je izdajalec

Va, STA
02.02.2023 05:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Ne bomo se predali, to ni opcija, naša politika bo za vsako ceno ohraniti mir in stabilnost, se vzdržati in ne odgovarjati na provokacije, če ljudje in njihovo imetje niso ogroženi," je poslancem v skupščini Srbije danes na izrednem zasedanju rekel srbski predsednik Aleksandar Vučić, ko jim je prišel predstavit francosko-nemški načrt EU za Kosovo, predlog za normalizacijo odnosov s Prištino, sprejetje katerega mednarodna skupnost pričakuje do pomladi. 

EPA

Pravzaprav ni predstavil načrta v celoti, je povedal, temveč "vse najslabše točke", non-paper te iniciative, rekoč pri tem, da celote ne sme obelodaniti. 

Ozračje v dvorani je bilo napeto, po verbalnem obračunu celo na robu fizičnega spopada med predstavniki oblasti in opozicije. 

Incident se je zgodil, ko so poslanici opozicijskih strank, kot so desničarski Dveri, konservativna Demokratska stranka Srbije ter skrajno nacionalistične stranke Zapriseženci (Zavetnici), z žvižgi ter skandiranjem motili Vučića med govorom, ker jim niso omogočili replik, nato pa se s polovnikom v rokah napotili proti njemu, ki je sedel za govorniškim odrom. Vučiću so v bran stopili poslanci njegove SNS, ki so se postavili pred govorniški oder. Prišlo je do prerivanja in glasnega prepira. Incident je trajal okoli 15 minut, nato se je seja nadaljevala, poroča srbska televizija RT Srbija.

EPA

Po poročanju N1 je Vučić takrat obtoževal bivše oblasti, da so leta 2001 oprostile sedanjega kosovskega premierja Albina Kurtija, ob tem pa kazal seznam 1800 osvobojenih kosovskih Albancev.

Opozicijski poslanci so vzklikali "Izdaja, izdaja!", "Kosova ne damo!", "Odstop, odstop!", nakar Vučić ni izbiral besed. "Vi ste Kosovo dali, mi ga branimo pred takšnimi, kot ste vi. Vračamo ga. Sram naj vas bo, bedni lažnivci." Kaj zdaj, me boste pretepli?" Če bi odločali vi, bi bilo Kosovo že zdavnaj prodano."  

Reuters

Po Vučićevih besedah je za Beograd najhujša 4. točka predloga, ki pravi, da "Srbija ne bo nasprotovala članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah". To bi pomenilo zeleno luč za sprejem Kosova v ZN, Nato, EU, Svet Evrope in druge pomembne večnacionalne forume. Beograd je že večkrat poudaril, da je članstvo Prištine v Združenih narodih nesprejemljivo, saj bi to pomenilo, čeprav posredno, priznanje neodvisnosti Kosova.

Izpostavil je, da je več točk predloga EU, ki so ga podprle tudi ZDA, za Srbijo težavnih ali celo nesprejemljivih, vendar so mednarodni pogajalci zagrozili, da bi se lahko ustavile tuje naložbe in pristopna pogajanja z EU, ki potekajo od leta 2014. "Srbiji je v interesu, da ostane na evropski poti," je dodal po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa. Zatrdil je, da niso ničesar podpisali ali parafirali in da se bodo pogovori nadaljevali, poroča srbski portal N1.

Reuters

Glede vzpostavitve skupnosti srbskih občin na Kosovu je dejal, da je dogovorjena uresničitev te zaveze iz bruseljskega sporazuma iz leta 2013, vendar je Priština ne želi udejanjiti. "Skupnost občin ne more biti model nevladne organizacije, mora biti tisto, kar je bilo podpisano v Bruslju," je dejal. Napovedal je, da se pred tem Srbi ne bodo vrnili v kosovske institucije. Izrazil je zaskrbljenost, da se bo Priština znova hotela pogajati, da bi zmanjšali pristojnosti skupnosti, kar bo velik problem.

Vztrajanje pri vzpostavitvi skupnosti srbskih občin mora biti pravni in fizični okvir, je poudaril Vučić. "Za razliko od tistih, ki vzklikajo parole, sem dal jasno vedeti, da se je Srbija pripravljena pogovarjati tudi o najslabših predlogih, saj nima pravice ponoviti izkušnje iz preteklosti," je dodal. "Borimo se za mir in zagotovitev varnosti Srbov na Kosovu, ker bi v nasprotnem primeru oni bili prvi, ki bi trpeli," je dodal.

Zatrdil je še, da je njegovo vodilo v pogajalskem procesu spoštovanje srbske ustave ter zavezanost zagotavljanju miru in stabilnosti na Kosovu za vsako ceno.

EPA

Na koncu skoraj triurnega govora je dejal, da predaja ni opcija in da ve, kaj bo storil, saj bo vedno na strani Srbije. Temu je sledil glasen aplavz koalicijskih poslancev v 250-članski skupščini, v kateri ima njegova Srbska napredna stranka s koalicijskimi partnerji 159 poslancev. Poslanci desničarskega dela opozicije pa so s plakati Vučića obtoževali, da je izdal Kosovo.

Proevropski opozicijski poslanci so po drugi strani od predsednika zahtevali, da jim omogoči seznanitev s celotnim besedilom evropskega predloga in ne le nekaterih njegovih glavnih točk, ki jih je izbral Vučić.

Pred poslopjem parlamenta se je zbralo več deset ljudi, ki nasprotujejo predlogu EU. Med njimi so tudi poslanci desne opozicijske Narodne stranke, pridružilo pa se jim je tudi nekaj poslancev Dveri.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?