(FOTO) Evropska unija na pomoč območjem s hudimi požari, Slovenija v Severno Makedonijo pošilja 46 gasilcev

STA, Va
04.08.2021 16:09
Več držav članic EU je zagotovilo pomoč Italiji, Grčiji, Albaniji in Severni Makedoniji. To je odličen primer evropske solidarnosti v težkih časih, pravi evropski komisar za krizne razmere Janez Lenarčič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Opustošenje severovzhodno od grškega glavnega mesta Atene. 
EPA

Slovenija na zaprosilo Severne Makedonije v okviru mehanizma EU za civilno zaščito v to državo pošilja enoto 46 pripadnikov civilne zaščite za gašenje požarov v naravnem okolju s 16 vozili.

To je del EU-pomoči Italiji, Grčiji, Albaniji in Severni Makedoniji v boju z uničujočimi gozdnimi požari.

Nad Atenami
EPA

Gasilski letali iz Francije bosta začeli pomagati obvladovati požare v Italiji. Ciper bo z gasilskima letaloma pomagal Grčiji, tja pa bo napotil tudi gasilsko ekipo za pomoč na terenu. Češka in Nizozemska bosta Albaniji pomagali s helikopterji.

Pescara v Italiji 1. avgusta.
EPA

Članice pomoč zagotavljajo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, pri čemer Evropska komisija sofinancira najmanj 75 odstotkov transportnih stroškov. Evropski komisar za krizno upravljanje, Slovenec Janez Lenarčič, je ob tem izpostavil, da v pomoč v boju s požari, ki divjajo po Evropi, delajo dan in noč ter zagotavljajo največjo možno zmogljivost orodij za gašenje. To je po njegovih besedah odličen primer evropske solidarnosti v težkih časih.

EU pomaga tudi pri gašenju požarov v Turčiji, konec julija pa je pomagala na Sardiniji. Med drugim pomaga s pomočjo satelitskega sistema Copernicus, ki slika prizadeta območja. Članice si v primerih požarov, poplav, potresov in epidemij pomagajo v okviru mehanizma za civilno zaščito, vzpostavljenega leta 2001, in sicer po načelu prostovoljnosti in ob usklajevalnivlogi EU. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta