Družina ne ve, kje je beloruski novinar Roman Protasevič. Tihanovska: Prepričana sem, da ga mučijo

VČ, STA
24.05.2021 12:45
Beloruske oblasti so v nedeljo letalo irske nizkocenovne družbe, ki je na poti iz Grčije v Litvo letelo nad Belorusijo, prisilile, da je pristalo v Minsku. Tam so aretirali opozicijskega aktivista in novinarja Romana Protaseviča.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roman Protasevič
EPA

Beloruske oblasti so kot neutemeljene zavrnile očitke glede preusmeritve Ryanairovega letala, na katerem je bil opozicijski novinar in bloger Roman Protasevič. Zahod so obtožile politizacije.

"Gre za neutemeljene obtožbe," je sporočil tiskovni predstavnik beloruskega zunanjega ministrstva Anatolij Glas"Ni dvoma, da je bilo ravnanje pristojnih oblasti (...) povsem v skladu z mednarodnimi pravili," je povedal. Po njegovih besedah je žalostno, da so se potniki Ryanairovega letala znašli v neprijetnem položaju. "Vendar pa ima letalska varnost absolutno prednost," je dodal.

Poudaril je, da so pripravljeni na mednarodno preiskavo dogodka. Pripravljeni so sprejeti tudi tuje strokovnjake in dati na razpolago informacije. Tudi v Kremlju pravijo, da morajo dogodek preiskati mednarodne oblasti, pristojne za letalstvo. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov dogodka ni želel komentirati.

So pa bili do očitkov zahodnih držav kritični na ruskem zunanjem ministrstvu. "Šokirani smo, da je Zahod incident v beloruskem zračnem prostoru označil za 'šokantnega'," je na facebooku zapisala tiskovna predstavnica ruskega ministrstva Marija Zaharova. Zahod je obtožila "ugrabitev, prisilnih pristankov in nezakonitih aretacij".

Beloruska stran pravi, da so ravnali po mednarodnih pravilih, ko so letalo z opozicijskim novinarjem prizemljili.
EPA

Voditelji Evropske unije, članic EU in ZDA so preusmeritev letala irske nizkocenovne letalske družbe, ki je bilo na poti iz Grčije v Litvo, v Minsk označili za "dejanje državnega terorizma". Pozvali so k izpustitvi beloruskega novinarja Protaseviča, ki so ga aretirali po pristanku v Belorusiji. Zavzeli pa so se tudi za mednarodno preiskavo tega incidenta.

O tem bodo danes na vrhu v Bruslju razpravljali voditelji držav članic, ki bi lahko sprejeli tudi politično odločitev o uvedbi dodatnih sankcij proti Belorusiji. Dokončno jih mora potrditi Svet EU. V uniji razmišljajo o različnih sankcijah proti Belorusiji. Med drugim bi lahko uvedli sankcije proti odgovornim za incident. Poleg tega bi lahko beloruski letalski družbi Belavia prepovedali pristajanje na letališčih v uniji, evropskim letalskim družbam pa prepovedali letenje nad Belorusijo.

Nekatere evropske družbe so se že same odločile za to. Med drugim baltska regionalna družba s sedežem v Latviji airBaltic. Podobno odločitev je sprejela tudi nizkocenovna letalska družba Wizz Air. Litva in Latvija pa sta se že v nedeljo zavzeli za to, da bi se vsi mednarodni leti izogibali Belorusiji, s čimer bi kaznovali tamkajšnje oblasti. Za to se je danes zavzel tudi francoski državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune.

Izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary je povedal, da so bili na letalu najverjetneje tudi uslužbenci ruske obveščevalne službe KGB. "Zdi se, da je bil namen oblasti umakniti novinarja in osebo, ki je potovala z njim," je dejal. "Verjamemo, da so se na letališču (v Minsku) izkrcali tudi agenti KGB," je povedal.

Na letalu so aretirali tudi Protasevičevo dekle Sofijo Sapega, je sporočila univerza, na kateri študira.
Oče 26-letnega novinarja Dmitrij Protasevič je povedal, da ne vedo, kje je njihov sin in kako je. "Zelo nas skrbi zanj." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta