Boj za predsednika v ZDA ali iskrenje volitev v sodu smodnika

V jutrišnjem predsedniškem spopadu Donalda Trumpa in Joeja Bidna bolje kaže slednjemu, toda presenečenja niso izključena.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joeju Bidnu se nasmiha zmaga, toda podobno je bilo s Hillary Clinton pred štirimi leti. Pa je pogorela in zmagal je Donald Trump.
Reuters

Republikanec Donald Trump ne kandidira le proti demokratskemu izzivalcu Joeju Bidnu, pač pa tudi proti samemu sebi in svojem odzivu na pandemijo. V zadnjih dneh kampanje, ko je v poskusu, da preobrne napovedi poraza, drvel z zborovanja na zborovanje, so ZDA beležile rekorde pri številu novookuženih. Analitiki so enotni: Trump za nova štiri leta v Beli hiši potrebuje zgodovinski preobrat v zadnjih dneh.{infobox-quote_full}143412{/infobox-quote_full}

Divjanje s shoda na shod

Predsedniku države grozi, da bo izgubil službo, pred torkovim zadnjim dnem glasovanja pa mu ni ostalo veliko več možnosti kot pa ofenziva volilnih zborovanj, s katerimi skuša slabo izobražene bele moške prepričati, naj množično odidejo na volišča. To je zadnja demografska skupina, ki mu stoji ob strani. Mladi ga nikoli niso marali, volivke se proti njemu obračajo še močneje, kot so se pred štirimi leti, vse bolj gre v nos starejši generaciji, najbolj ranljivi sredi pandemije. Trump je v soboto imel kar štiri zborovanja v Pensilvaniji, eni ključnih zveznih držav za nabiranje potrebnih 270 elektorskih glasov, do torka jih bo imel skupaj kar 14. Na pomoč mu je priskočila tudi prva dama, toda Melania Trump ne more skriti svojega slovenskega porekla, tako s še vedno robato angleško izgovorjavo kot s precej lesenim nastopom, ki ne razgreva volivcev. Bidnu ob strani stoji nekdanji predsednik Barack Obama, izvrsten govornik in mojster spodbujanja javnosti. "Se spomnite, ko so republikanci (med gospodarsko krizo 2008) govorili, naj Detroit bankrotira? Sedaj govorijo, naj Amerika bankrotira pred covidom. To ni pretiravanje, to ponavljajo vsak dan," je v središču ameriške avtomobilske industrije, ki sta jo z Bidnom rešila propada, opominjal na tretji val pandemije v državi in (ne)odziv Trumpove vlade.{api_embed_photo_L30}600131{/api_embed_photo_L30}

"Covid, covid, covid, covid. Samo še to ponavljajo. Covid. Boste videli, 4. novembra nihče več ne bo govoril o covidu," je Trump v zadnjih dneh stresal še eno od svojih zdravstvenih modrosti. Medtem sta četrtek in petek prinesla rekorda, najprej več kot 90.000, nato skoraj 100.000 novih okužb v enem dnevu. Pandemija je bila plaz čez kampanjo, ki jo je že tako čakal težaven boj za naklonjenost volivcev. Američanke vse od množičnega protestnega shoda rožnatih kapic dan po Trumpovi prisegi v prestolnici zapuščajo robatega šovinista, izgublja celo med belimi Američankami, ki so ga leta 2016 podprle. Zdaj s slabim priokusom ponavljajo, da jim je žal, glavni razlog je njegovo nemoralno vedenje, kot kažejo ankete. V prejšnjih štirih predsedniških ciklih so bili starejši Američani republikanska protiutež veliki prednosti demokratov med mladimi, leta 2016 so pripomogli k tesni zmagi Trumpa in njegove mešanice nacionalizma, nostalgije po beli prevladi in odpora do priseljevanja v državo priseljencev. Letos, po anketah sodeč, večina starejših od 64 let podpira Bidna, to je značilno tudi za deset ključnih zveznih držav, ki bodo v arhaičnem volilnem sistemu ZDA odločile, kdo bo zmagovalec. Če to drži, so republikanci izgubili eno svojih ključnih opornih točk.

Ostri napadi brez haska

V Trumpovem taboru stiskajo pesti, da se merilci volilnega razpoloženja znova motijo. Toda tokrat je na voljo precej manj neodločenih volivcev, kot jih je bilo v 2016. (takrat okoli 16 odstotkov, letos le okoli pet), da v zadnjih dneh naredijo dovolj velik preobrat. Poleg tega se letošnji neodločenci bolj nagibajo k demokratu, ki je veliko bolj priljubljen in vzbuja precej več zaupanja od Hillary Clinton. Glasovnice je oddalo že krepko čez 90 milijonov Američanov, kar je dve tretjini celotne volilne udeležbe pred štirimi leti. Zato ni več prostora za nenadne zasuke, kot je bilo ponovno odprtje preiskave zvezne policije FBI proti Clintonovi v izdihljajih volilne kampanje leta 2016. Letos Trumpov tabor poskuša z diskreditacijo Bidna prek njegovega sina Hunterja, obtožbe o njuni korupciji pa so na tako majavih temeljih, da jih niso pograbili niti v konservativnem časniku Wall Street Journal, ki se za razliko od večine drugih glasil ameriške desnice drži temeljnih novinarskih standardov. Celo konservativni senator Ted Cruz, ki je leta 2016 občutil surovost Trumpovih zmerljivk, ko je ta njegovo soprogo označil za grdobo, nato pa vseeno postal predsednikov zvest zagovornik, zdaj pravi, da napadi na Hunterja Bidna ne bodo prepričali niti enega volivca. Nekaj časa je bila rdeča nit predsednikovega zbadanja domnevno usihanje moči 77-letnega Bidna. Prvi namigi o senilnosti nekdanjega podpredsednika so prišli iz levega dela ameriške demokratske stranke, ko je ta konec zime še izbirala svojega kandidata. Trump jih je z veseljem pograbil, a je Biden na dveh soočenjih dokazal, da je povsem kos 74-letnemu tekmecu. Tovrstno tehtanje med njima je Frank Bruni iz New York Timesa ubesedil kot "zakaj bi me skrbelo, ali Biden res duševno peša, ko je Trump moralno že davno opešal do samega dna".{infobox-gray}143414{/infobox-gray}

Nekaj energije Trumpovi kampanji je vlilo poročilo o zgodovinski 7,4-odstotni rasti BDP v tretjem četrtletju, toda na letni ravni je gospodarstvo ZDA vseeno za 3,5 odstotka manjše kot v 2019. Dobri novici je sledil teden hudih borznih padcev, ker Bela hiša in kongres nista dosegla dogovora o novem paketu pomoči Američanom, število okuženih pa znova skokovito narašča. Trump hkrati ves čas sproža nove dvome o poštenosti volilnega sistema, po njegovih besedah bomo priča množični goljufiji, predvsem zaradi glasovanja po pošti. Strokovnjaki z obeh ideoloških polov dokazujejo, da v ZDA nikoli niso zabeležili večjih poskusov prevar in da volilni sistem, razdrobljen na 50 zveznih držav, to v praksi izjemno otežuje, toda predsednika dejstva nikoli niso motila.

Rdeči privid in nevarno obdobje

Trump podpornike poziva, naj v torek odidejo na volišča in "zelo pozorno opazujejo". Na soočenju z Bidnom je skrajnim skupinam dejal, naj bodo pripravljene. V zvezni državi Michigan, kjer je policija nedavno razkrila domnevne priprave desnih skrajnežev, da ugrabijo demokratsko guvernerko Gretchen Whitmer, je sodišče zavrnilo prizadevanja, da bi prepovedali odkrito nošenje orožja na voliščih. Celotna država je vse bolj podobna sodu smodnika, Trump pa s podpihovanjem strahov in sejanjem obtožb o ukradenih volitvah, če ne bo zmagal, spodbuja nevarno iskrenje. Ob množičnem predčasnem glasovanju, ki se ga v večji meri udeležujejo demokrati, v torek pa se bodo po pričakovanjih na volišča zgrnili predvsem konservativni volivci, se lahko zgodi "rdeči privid", ko bo prvo preštevanje glasov kazalo na zmago republikancev. Nato bo dolgotrajno odpiranje glasovnic po pošti iz dneva v dan tehtnico nagibalo na stran demokratov, iz Bele hiše pa bo prihajalo rohnenje o prevari, ojačano z večernim programom konservativne televizije Fox News in odmevi na družbenih omrežjih. Hkrati so se že zdaj začele izčrpavajoče sodne bitke za vsak glas, ob katerih bo Florida iz leta 2000 (ko je vrhovno sodišče s posegom v ponovno štetje glasov omogočilo, da je George W. Bush premagal Ala Gora) videti kot otroški vrtec.

Demokrati z nezaupanjem zro v vrhovno sodišče, naphano s tremi novimi podporniki predsednika, saj ta ves čas izraža pričakovanje, da ga bodo podprli. Napetost stopnjuje njegovo izmikanje pozivom, naj pristane na mirno predajo oblasti, če bo izgubil. Po besedah psihologa Johna Gartnerja, člana skupine strokovnjakov za mentalno zdravje, ki že nekaj časa trdi, da Trump psihološko ni zrel za vodenje države, bo obdobje med 3. novembrom in 20. januarjem, ko zapriseže zmagovalec volitev, zelo nevarno. "Kaj nevarno narcisoidne osebe naredijo, ko so togotne? Odzovejo se agresivno in sadistično, da znova vzpostavijo svoj občutek moči." Zato (med progresivnimi avtorji) znova brstijo zamisli o uporabi 25. dopolnila ameriške ustave, ki omogoča pravni obvoz mimo predsednika, ki ni več zmožen opravljati svojih dolžnosti. Novembra bi bil varovalka za demokratični proces zamenjave oblastnika, ki ne prizna poraza. Liberalni del ZDA, ki trpi zaradi posttravmatskega stresa izpred štirih let, se boji, da bodo takšni računi uročili volitve. ZDA nimajo neposredne demokracije in Trump lahko še vedno preseneti. To pa bi bil šok za ves svet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta