Bidnovo prebujenje v pravem trenutku

Strankarski zbor je zavoljo pandemije potekal virtualno, brez zborovalcev, a demokratom je uspelo letvico za republikance postaviti precej visoko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsinočnji zaključek demokratske konvencije v Milwaukeeju v Wisconsinu, ki je večinoma potekala virtualno. Na odru pod maskami od leve: Jill in Joe Biden, Kamala Harris in Douglas Emhoff
Dncc

Zaspani" Joe Biden se je prebudil v pravem trenutku. Politik, ki je že konec osemdesetih Belo hišo naskakoval kot up nove generacije, je bil pozimi odpisan kot sivolasi ostanek politične preteklosti. Celo deležen sumničenj, da so leta načela njegove moči, tudi mentalne. Toda v noči na petek je zmogel enega najboljših govorov svoje kariere in Američanom sporočil, da so volitve pot iz temačnih časov predsedovanja Donalda Trumpa.

Potrditev s Fox News​

Potrditev, da je po novem uradni predsedniški kandidat demokratske stranke imel dober večer, je prišla iz zelo kredibilnega vira za takšne ocene, konservativne televizijske postaje Fox News. Medij družine Murdoch slovi po svoji podpori desnici in Beli hiši Donalda Trumpa, zato je ugotovitev komentatorja Chrisa Wallacea, da je bil Bidnov govor izjemno učinkovit, še toliko bolj pomembna. "Trump je mesece Bidna označeval kot duševno izrabljenega. Ta je sedaj razpihal takšno oznako," je bil jasen. Wallace sicer velja za najbolj zmernega in ni ideološki komentator kot veliko njegovih kolegov. Toda pritrdila sta mu tudi voditeljica Dana Perino in zunanji komentator Karl Rove, oba nekdanja sodelavca predsednika Georga Busha mlajšega, Rove je bil celo pomemben strateg pri snovanju njegovih volilnih zmag. "Biden je v ključnem trenutku zablestel," je nekdanji podpredsednik prepričal Perinovo. "To je bil zelo dober govor," se je strinjal Rove. Celo toksična Laura Ingraham, ki se ji je zaradi strupenih nastopov javno odrekel lastni brat, je morala priznati, da je Biden "presegel pričakovanja" in "pripravil dober nastop".
Novi vodja demokratov je svojo srce parajočo preteklost očeta in moža, ki je tragično izgubil sina, hčerko in soprogo, prepletel s sedanjimi mukami Američanov, ujetih v pandemijo, gospodarsko krizo in rasne nemire. Po začetnih besedah o državi, ki ni ne modra ne rdeča, in o predsedniku, ki jo bo vodil v korist vseh državljanov, je postavil kontrast s Trumpom, "ki ne sprejema odgovornosti, ne vodi z zgledom, krivi druge, se prilizuje diktatorjem in razpihuje plamene sovraštva in delitve". In se vsako jutro "zbudi v veri, da je ta služba za njega, nikoli za vas. Je to Amerika, ki so jo želite za vas, vaše družine, vaše otroke?"

K(o)ronski dokaz nesposobnosti Trumpa

Demokrati kot kronski dokaz nesposobnosti Trumpa navajajo posledice pandemije v ZDA. "Sedanji predsednik je padel pri svoji temeljni dolžnosti, ni nas zaščitil," je poudaril Biden in opozoril, da bi z njegovo ponovno izvolitvijo število okuženih in smrtnih žrtev novega koronavirusa ostalo še naprej previsoko, gospodarska kriza pa bi najbolj prizadela delavske družine. Argument je prepričljiv, ZDA so med najbolj razvitimi državami daleč najbolj prizadete, primerjajo se le s precej revnejšimi, kot so Brazilija (to vodi podoben zanikovalec resnosti virusa Jair Bolsonaro), Peru, Armenija ...
Biden ne kandidira kot voditelj z drznimi idejami, mnogi demokratski tekmeci so ponudili bolj jasne in dlje segajoče vizije. Toda stranka se je osredotočila na klepetavega kariernega politika z izjemno zmožnostjo razumevanja težav in skrbi soljudi kot najboljšo stavo proti sedanjemu predsedniku. Biden kandidira kot ne-Trump, kot olajšanje po mračni podobi "pokola v Ameriki", o kateri je slednji govoril v prisegi leta 2017, kot olajšanje po jedkih tvitih o nasprotnikih, kot vrnitev k "normalnosti" predtrumpovskih časov. "Preveč jeze. Preveč strahov. Preveč delitev," se je Biden zazrl v kamero.

Pokrpane šibke točke

Gradnja kontrastov med sočutnim, zanesljivim, spodobnim izzivalcem in predsednikom, ki ima nasprotne lastnosti ("Zelo težko bi hvalili predsednikov značaj," je dejal tudi zelo konservativni politični komentator Ben Shapiro), je bila skrbno načrtovana in izpeljana. Prav tako krpanje morebitnih šibkih točk kandidata. Med nastopajočimi ni bilo Juliana Castra, ki je na lanskem soočenju demokratov namigoval, da ima 77-letni Biden že težave s spominom. Ganljiv nastop 13-letnega Braydna Harringtona, ki ima hude težave jecljanjem in mu je Biden pomagal z nasveti, ni le zbudil toplih čustev, pač pa spomnil, da nekdanji podpredsednik še vedno premaguje govorne težave, in te ponudil kot razlog za njegove občasne spodrsljaje v nastopih.
Demokrati skušajo zgraditi izjemno široko koalicijo, zaradi česar je levo krilo stranke godrnjalo, ko so priložnost za nagovor nacije na njihovi strankarski konvenciji dobili tudi republikanci. Tako je nekdanji guverner Ohaia John Kasich zmernim volivcem desnice sporočil, da ni izdaja, če tokrat raje podprejo Bidna ali ne gredo na volišča, kot pa da bi še enkrat glasovali za Trumpa.
Nekdanji predsednik Barack Obama pa je prekinil dolgoletno tradicijo, da nekdanji predsedniki ne napadajo naslednikov in opozoril, kako Trump predsedovanje jemlje kot resničnostni šov, Ovalno pisarno pa kot orodje, ki koristi le njemu in njegovim prijateljem. V letu, ko ZDA praznujejo sto let sprejema volilne pravice žensk, so te odigrale pomembno vlogo tudi v štirih dneh konvencije. Michelle Obama je že prvi večer navdušila s svojim pozivom, da je Trump "napačen predsednik" in da je čas za akcijo. Jill Biden dan kasneje ni omenila njegovega imena, a je v odmevnem nastopu vprašala Američane, "kako bomo ohranili naše družine varne?" Kamala Harris, prva temnopolta kandidatka za podpredsednico, je v sredo postavila piko na i. "Prepoznam plenilca, ko ga vidim," je nekdanja tožilka pokazala na Trumpa, nato pa razgalila, da "ne obstaja cepivo za rasizem".

Televizijsko-spletna seansa

Demokrati so imeli težavno nalogo, kako v časih pandemije tradicionalni zlet stranke, na katerem vodilni politiki in mladi upi pred navdušeno množico delegatov iz vseh ZDA stopnjujejo vzdušje, preliti v televizijsko-spletno seanso. Štiri večere zapored so prenose v živo prepletali s posnetki nagovorov, čudni koti kamer, slabe osvetlitve, včasih nenavaden zvok pa so dajali vtis dolgega, na trenutke skoraj nerodnega pogovora prek spleta. Toda politični analitiki in komentatorji večinoma menijo, da so spletli učinkovito sporočilo.
Ali ocene držijo, bodo hitro pokazale ankete. In še bolj oddane glasovnice. Brez dvoma drži, da so postavili visoko letvico za republikance, ki jih prihodnji teden čaka podoben izziv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta