Berlin ustavlja cepljenje s cepivom AstraZenece pri mlajših od 60 let, komisija je izdala enako priporočilo za celo Nemčijo

Andreja Kutin Lednik
30.03.2021 15:05
V Nemčiji so zabeležili 31 primerov krvnih strdkov v možganih, devet od teh se je končalo s smrtjo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Danes sta berlinski skupini državnih bolnišnic Charite in Vivantes ženskam, mlajšim od 60 let, prenehale dajati injekcije cepiva AstraZeneca, popoldan pa naj bi bila odločitev sprejeta tudi na državni ravni, in sicer za oba spola. V praksi to pomeni velik zastoj v cepilni strategiji.

Poteza sledi poročilom o redkih, a nevarnih krvnih strdkih, krvavitvah in v nekaterih primerih smrtih po cepljenju, predvsem pri mladih ženskah. "S stališča Charité je ta korak nujen, ker so v tem času pri ženskah v Nemčiji postale znane nadaljnje cerebralne venske tromboze," je v izjavi dejala tiskovna predstavnica bolnišnic.

V Nemčiji so zabeležili 31 primerov krvnih strdkov v možganih, devet od teh primerov se je končalo s smrtjo, v vseh primerih pa je šlo za cepljene s cepivom AstraZeneca, dve smrti sta bili pri moških, ostale pri ženskah starih med 20 in 63 let.

Tiskovna predstavnica klinik Vivantes je dodala, da je odločitev za zaustavitev previdnostni ukrep. Približno 19.000 ljudi dela v bolnišnicah Charite in 17.000 v Vivantesu, ki upravlja klinike in domove v Berlinu, poroča Reuters.

Enak ukrep kot Nemčija je sprejela tudi Kanada, le da so prenehali cepiti mlajše od 55 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta