Avstrijska vlada po vzoru Nemčije razmišlja o cestninah samo za tujce

Gregor Grosman Gregor Grosman
07.02.2019 10:50

Generalni pravobranilec EU v nemškem modelu ne vidi kršitve prava Unije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Generalni pravobranilec EU se je v včeraj objavljenem mnenju v postopku Avstrija proti nemškemu modelu cestninjenja postavil na stran Nemčije, saj je predlagal, da se tožba z Dunaja zavrne. Avstrija je v boju proti svoji severni sosedi tako utrpela hud udarec. Nemčija se zavzema, da bi domači vozniki dobili infrastrukturne dajatve povrnjene v enakem znesku z davčno olajšavo, kar bi pomenilo, da bi bila uporaba avtocest zanje še naprej brezplačna, medtem ko bi morali tujci (tudi Avstrijci) cestnino plačati. 
{twitter}https://twitter.com/norbertghofer/status/1093084904685035520{/twitter}
Avstrija se je zoper takšno ureditev diskriminatornega cestninjenja pritožila na evropsko sodišče, odločitev generalnega pravobranilca EU pa bodo po besedah avstrijskega prometnega ministra Norberta Hoferja (FPÖ) podrobno proučili. "Zadnjo besedo bodo seveda imeli sodniki, ki praviloma upoštevajo mnenje generalnega pravobranilca." Domnevati je mogoče, da bo pravnomočna sodba, ki jo pričakujejo v nekaj tednih, izpadla enako negativno. "Nerganje Avstrijcev nad cestnino se mora sedaj končno končati," je po pisanju Krone.at v odzivu na odločitev generalnega pravobranilca EU ostro zapisal nekdanji nemški minister za promet Alexander Dobrindt, ki se je v času svojega mandata zavzemal za vpeljavo novega načina cestninjenja. 

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta