Assange v prvem nastopu po prihodu iz zapora: Nisem svoboden zaradi sistema, ampak ker sem priznal krivdo za novinarstvo

STA, Va
01.10.2024 10:59

"Novinarjev ne bi smeli preganjati zaradi opravljanja njihovega dela," je poudaril. Nastopil je kot priča pred odborom za pravne zadeve in človekove pravice Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, ki preiskuje njegov primer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Julian Assange (drugi z desne) pred odborom za človekove pravice Sveta Evrope.  
EPA

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je danes, prvič, odkar je junija prišel iz zapora, nastopil v javnosti. Kot je dejal pred odborom za človekove pravice Sveta Evrope v Strasbourgu, je spet na prostosti le zato, ker je priznal krivdo za opravljanje novinarskega dela. To je po njegovih besedah eden od stebrov svobodne družbe.

"Danes nisem svoboden, ker je sistem deloval. Danes sem po letih zapora svoboden, ker sem priznal krivdo za novinarstvo," je v nagovoru dejal Assange. "Novinarstvo ni zločin, je steber svobodne in informirane družbe." 

Kot je dodal, je na koncu izbral svobodo namesto pravice, ki da je ne bi mogel doseči. Obenem mu je to onemogočeno tudi sedaj, saj se je v svojem priznanju krivde na vztrajanje ZDA med drugim odpovedal pritožbi na Evropsko sodišče za človekove pravice, je dejal.

"Temeljno vprašanje je enostavno. Novinarjev ne bi smeli preganjati zaradi opravljanja njihovega dela," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Assange, ki je v Strasbourg pripotoval iz rodne Avstralije, nastopil pa je v spremstvu soproge Stelle. Nastopil je kot priča pred odborom za pravne zadeve in človekove pravice Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, ki preiskuje njegov primer. V poročilu, ki se osredotoča na posledice njegovega pridržanja in njegove širše učinke na človekove pravice, zlasti svobodo novinarstva, so ga med drugim označili za političnega zapornika.

Gre za njegove prve izjave v javnosti, odkar so ga konec junija letos izpustili iz zapora. V skladu z dogovorom z ameriškimi pravosodnimi organi je namreč priznal krivdo v eni točki obtožnice, povezani z zakonom o vohunjenju.

ZDA so svetovno znanega aktivista preganjale, ker je prek platforme WikiLeaks s pomočjo pripadnice ameriške vojske Chelsea Manning leta 2010 objavil množico dokumentov o ameriških vojnah v Iraku in Afganistanu. Zadnja leta se je med bivanjem v zaporu na obrobju Londona boril proti izročitvi. Pred tem je še sedem let preživel v izgnanstvu na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, dokler mu niso odvzeli azila in ga aprila 2019 zaprli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta