Ameriška podjetja, ki se bojijo ogromnih izgub, lobirajo za odpravo prepovedi trgovanja s Huaweiem​

M.R.
17.06.2019 10:16

Ameriška podjetja, ki izdelujejo čipe za mobilne telefone naj bi potihoma lobirala pri administraciji Donalda Trumpa, da omili ukrepe proti Huaweiu, kitajskemu proizvajalcu mobilnih telefonov, s katerim ameriška podjetja ne smejo več trgovati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

O tem poroča agencija Reuters, ki se sklicuje na informacije svojih virov. Predstavniki podjetij Xilinx in Intel naj bi se konec maja sestali s predstavniki ministrstva za trgovino in govorili o posledicah uvrstitve kitajskega podjetja na črno listo podjetij. In viri so povedali, da so tudi v Qualcommu pritiskali na omenjeno ministrstvo. 
Samo lani je Huawei za nabavo komponent porabil 70 milijard dolarjev (62,4 milijarde evrov), od tega jih je 11 milijard (9,8 milijard evrov) porabil za nakup izdelkov ameriških podjetij Qualcomm, Inter  in Micron Technology. 
In Qualcomm si želi še naprej za mobilne telefone in pametne ure prodajati svoje izdelke Huaweiu. Tudi združenje podjetij industrije polprevodnikov (SIA) je potrdilo, da je organiziralo sestanek med vlado in podjetji. 
Prepoved je bila sprejeta kmalu za tem, ko so v vodo padla pogajanja, s katerimi so želeli končati več mesecev trajajoč spor med Kitajsko in ZDA, v katerem so ameriške oblasti Kitajsko obtoževale korporativne špijunaže ter kraje intelektualne lastnine. 
Tudi Google, ki Huaweiu prodaja strojno in programsko opremo ter tudi druge storitve, si želi, da bo lahko še naprej sodeloval s kitajskim podjetjem. 
Podpredsednik za odnose z javnostmi v Huaweiu Andrew Williamson je v intervjuju dejal, da družba ni nikogar prosila, naj lobira za njihovo podjetje. "To počnejo na sovjo roko, ker je Huawei ena večjih njihovih strank," je povedal in dodal, da se zavedajo tega, da bi bile za njih posledice brez Huaweia lahko katastrofalne. 
Huawei je največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu in je zaradi uvrstitve na črni seznam zelo malo lobiral v Washingtonu, naj bi pa pripravljal pismo za ameriško trgovinsko ministrstvo. "Preprosto nimamo komunikacijskega kanala," je povedal predsednik Huaweia Liang Hua.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta