(LIMONADA) Sanjska klofuta: Zakaj je škandal Gregorja Čeglaja poln lažne morale in dvojnih meril

Denis Živčec
06.11.2021 06:00

Ne bodite no smešni. Pa saj niste zares pričakovali, da bo iz nečesa tako abotnega, kot so šovi tipa Sanjski moški, prišlo nekaj, kar bo rešilo svet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pop Tv

Čemu začudenje? Zakaj internet zadnje dni ogorčeno razpravlja o nezaslišanem početju Gregorja Čeglaja. Kot bi prišel na otroško rojstnodnevno zabavo in slekel hlače.

​Česa točno niste pričakovali? Še najbolj me je pri vsem skupaj presenetilo, da ima eden najbolj oboževanih (vsaj kar se anatomije tiče) Slovencev mnenje vsaj o nečem. Ker tega vtisa med gledanjem oddaje namreč nisem dobil. Po njegovem gostovanju pri youtuberju Peru Martiću, kjer je ocenjeval znane Slovenke, vemo, da se mu Rebeka Dremelj zdi kobilasta. Nič kaj džentelmensko ni ocenil niti žensk, ki so ga v relativno ponižujočem šovu, v katerem bi on lahko kot "črnogorski kum" vsak večer preizkusil drugo, pa bi ga še kar imeli za sanjskega, poskušale osvojiti. Dasiravno je nekako jasno, da ne on ne one v oddaji niso iskali ljubezni, temveč slavo in nove spletne sledilce, ki jim lahko danes oglašujejo nepotrebne reči in jim blebetajo neumnosti kot: "Zagotovo tega izdelka ne bi priporočala, če ne bi verjela vanj."​

​Za Niko Zorjan Čeglaj meni, da bi ji bilo treba urediti zobe s fleksarico. Podjetnica Lepa afna, ki sliši na ime Lea Filipovič, ima bojda malce več kilogramov. In tako naprej. Znane Slovenke je ocenjeval tudi z ocenami od 1 do 10, enice so kar deževale, tu in tam je kakšna prilezla celo do trojke. V šovu, resničnem, kot je okus kokakole, je tem istim ženskam laskal do onemoglosti, one pa so romantično pred kamero sesale njegove ustnice, tudi ko jim je dal jasno vedeti, da v prvi vrsti išče zgolj maternico za razplod. Danes vemo, da Čeglaju ni zares všeč niti ženska, ki jo je izbral za svojo zmagovalko. Toliko o njegovi izjavi, da je pač človek brez dlake na jeziku. O brezglavosti, žaljivosti in neokusnosti njegovega spletnega komentiranja je nesmiselno razpravljati. Da se bo sprožil plaz zgražanj in očitkov, smo najbrž vedeli vsi razen Čeglaja. Tudi kakšna spletna vplivnica je, med eno in drugo kardashiansko navdihnjeno objavo, očitajoče zavpila, da videz na tem svetu ni pomemben. Gregor je tako v hipu postal najlepši strelovod v državi, pregovor o metanju dreka v ventilator pa se je spet potrdil.

V resnici me bolj kot to, da se Čeglaju Rebeka Dremelj zdi kobilasta, moti kup dvoličnosti okoli te kanalizacijske zgodbe. Recimo to, da se je za svoje besede opravičil, šele ko je začel izgubljati instagramovske sledilce in oglaševalce. Torej denar. Kako plastična upodobitev vsega, kar je narobe z družbo, v kateri lahko vsak reče in naredi vse, dokler tega ne čuti v denarnici. Nekaj oglasov manj, pa je v pogovoru za Radio 1 že jokcal: "Sem kreten, ker sem to rekel, in se zavedam, da to ni bilo lepo. Res mi je žal, še enkrat bi se iskreno opravičil vsem puncam, od prve do zadnje. Jaz sem bil vedno na njihovi strani, za vsako mislim, da je kraljica, in z njimi sem tudi tako ravnal. Verjamem, da je vsak človek lep, še posebej znotraj. Verjamem, da vsak človek naredi kdaj napake, in jaz sem jo naredil." Medtem ko se nepomembni Čeglaj kesa za svoj izpad prihodkov, pa nekateri ljudje na ključnih pozicijah v državi za svoj prispevek k moralnemu razkroju države potrebe po opravičevanju ali odstopanju ne čutijo.

Moti me, da jih je Čeglaj dobil okoli ušes zato, ker komentiral z imenom in priimkom, v svinjaku spletnih forumov pa na tisoče primerov žaljivega, tudi sovražnega govora ostane povsem brez posledic. Bodimo dosledni pri metanju kamnov. Moti me slutnja, da bi zadeva najbrž šla povsem gladko skozi, če bi znane Slovence ocenjevala kakšna ženska. Ker moškim se zlahka javno očita, da so vampasti, plešasti, zaležani, poženščeni, pri tem pa se pričakuje, da bodo vse "po moško" prenesli brez užaljenosti. Ena od zvezdnic Planetovega šova Vražje dame brez kančka oklevanja pove, da ona v svoji telovadnici nikoli ne bi imela moških, da jih nikoli ne bi trenirala, v drugi oddaji pa smo slišali tudi razpravo o tem, kako moški danes brez vojske niso več pravi moški. Enakopravnost, strpnost in spoštljivost tečejo v obe smeri. Jasno pa je, da videz žensk družba (z ženskami vred) ocenjuje bolj neizprosno. Vprašajte kakšno političarko.

Ljudje bomo vselej ocenjevali drug drugega. Bitka proti "lookismu", diktaturi videza, je v svetu potrošništva izgubljena že vnaprej, zato butaste rubrike, v katerih je treba ocenjevati ljudi, niti niso potrebne. Kot tudi zlagana opravičila ne. A če lahko oglaševalci vplivajo na to, da v medijih in na družbenih omrežjih slišimo kakšno neumnost, žaljivost in sovražnost manj, je to njihova odgovornost. Bi kupovali od nekoga, ki finančno podpira širjenje sovraštva in nestrpnosti? Brez skrbi, nekega dne se boste na tarči nestrpnih znašli tudi sami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta