Plaketa za življenjsko delo Milanu Selčanu

Natalija Sinkovič
17.02.2024 06:30

Zveza kulturnih društev občin Makole, Poljčane in Slovenska Bistrica je ob kulturnem prazniku podelila Romihova priznanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajenci s podeljevalcema priznanj (z leve): Boštjan Jug, Anton Kidrič, Mojca Veler, Milan Selčan, županja Petra Vrhovnik, Timotej Tuš, Marijana Pečovnik, Janko Pahič, Blaž Gregorič

Na območju vseh treh občin delujejo številna društva in posamezniki, s širokim spektrom kulturnih dejavnosti, s čimer bogatijo vsakdanje življenje. Gostiteljica tokratne prireditve je bila občina Poljčane, slavnostna govornica županja Petra Vrhovnik, ki je nagovorila zbrane: "V Poljčanah si prizadevamo vzpostaviti spodbudno okolje za kulturo, umetnost in jezik, podpiramo ustvarjalnost, ohranjamo in varujemo kulturno dediščino, spodbujamo raznolikost in dostopnost kulture. Prav člani ljubiteljskih društev največkrat odigrate najpomembnejšo vlogo približevanja kulture širši javnosti, saj je to, kar nastane v lokalnem okolju, nam, domačinom, lažje sprejeti, zato se vam za vsak vaš prispevek na področju kulture iskreno zahvaljujem."

Priznanja, ki jih podeljujejo od leta 1988, sta podelila predsednik zveze Blaž Gregorič in predsednik Odbora za priznanja Štefana Romiha Boštjan Jug. Romihovo priznanje so za svojo dejavnost v lanskem letu prejeli Anton Kidrič, Janko Pahič, Dramska skupina Vsi prisotni KUD Štefan Romih Črešnjevec, Marijana Pečovnik in Mojca Veler, plaketo Štefana Romiha z listino za življenjsko delo je prejel Milan Selčan.

Marijana Pečovnik prispeva neizmeren delež k ohranjanju kulturne dediščine na Šmartnem na Pohorju. "Že moji starši in stari starši so sodelovali v ljubiteljski kulturi, zato sem imela dober zgled, na vasi je druženje v ustvarjalnih društvih nekaj običajnega. Romihovo priznanje je zame veliko presenečenje in zasluži si ga celotna dramska skupina," je povedala. Mojca Veler je članica kulturnega društva DPD Svoboda Slovenska Bistrica od leta 1995. Ves čas je bila aktivna članica gledališke skupine, dokazala se je kot dobra igralka karakternih vlog. "Priznanje je od vseh, ki skupaj ustvarjamo, je spodbuda. Lepo je stati na odru, a brez podpore celotne ekipe si dobesedno v temi," je povedala. Anton Kidrič je aktivni član skupine ljudskih pevcev KUD Andreja Stefanciosa Studenice od leta 2000. Anton, ki v skupini poje in igra diatonično harmoniko, je tudi član Vinogradniškega društva Martin Studenice, TD Lucija Križeča vas in DU Poljčane. Tudi na njihovih prireditvah z igranjem na harmoniko poskrbi za odlično vzdušje in dobro voljo.

Dramska skupina Vsi prisotni je nagrajena za svoje delo, s katerim so posegli v državni vrh ljubiteljske kulturne dejavnosti. "Priznanje pomeni tudi priznanje posameznikom za njihovo odrekanje, prosti čas, ki ga namenjajo gledališkemu ustvarjanju, to pa zahteva poglobitev v vlogo, da si lahko na odru suveren in da jo odigraš dobro," je po podelitvi povedal predsednik KUD Štefan Romih iz Črešnjevca Franci Podgrajšek, predsednik dramske sekcije Timotej Tuš pa je poudaril, da je to veliko in pomembno priznanje za člane, ki ustvarjajo z velikim zanosom in veseljem. Najuspešnejšo, najglasnejšo in hkrati sekcijo z najdaljšim stažem v KUD Janko Živko Poljčane Godbo na pihala od leta 2007 več kot uspešno vodi Janko Pahič, godbi se je pridružil leta 1995. Skrbi za organizacijo vaj in koncertov, motiviranje godbenikov, izbiro skladb, po potrebi zamenja tudi kapelnika.

Plaketo Štefana Romiha z listino za življenjsko delo je prejel Milan Selčan, vsestranski aktivni kulturni delavec v Društvu upokojencev Poljčane, v Pevskem društvu Svete Cecilije župnije Poljčane in pevec v KUD Rožmarin v Slovenski Bistrici. Njegovo dejavnost bomo v Štajercu še predstavili v prihodnji številki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta