Občina Hoče - Slivnica: Jože Merkuš častni občan

BEB
05.10.2024 04:10

Ob prazniku občine Hoče - Slivnica so na osrednji slovesnosti prejšnji četrtek podelili občinska priznanja, najvišje priznanje nekdanjemu županu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnji nagrajenci in prejemniki priznanj Občine Hoče - Slivnica. V sredini Jože Merkuš, levo ob njem župan Marko Soršak
Marko Pigac

Vse življenje politik in športnik, Hočan Jože Merkuš, je na proslavi ob prazniku občine Hoče - Slivnica prejel najvišje občinsko priznanje, naziv častni občan. Merkuš, dolga leta aktiven v družbenem življenju v občini, je bil dolgoletni tajnik Krajevne skupnosti Hoče, svetnik v nekdanji mestni občini Maribor, nato pobudnik in soustanovitelj samostojne občine, leta 1998 imenovan za vodjo režijskega obrata, najprej bil en mandat podžupan občine Hoče - Slivnica, zatem dva mandata župan. Zavzemal se je za enakomeren razvoj občine in postavil ugodne smernice za celovit napredek občine na različnih področjih. Nato je ostal član več komisij, vsa leta je predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja in član Sveta Krajevne skupnosti Hoče. Prav tako je bil ustanovni član Društva borcev za vrednote NOB Hoče, katerega aktivni član je še vedno. Dolga leta je bil aktiven tudi v Avto-moto društvu Orehova vas, kasneje tudi v AMD Pohorje.

V njegovih mladih letih so z ekipo odbojkarjev dosegli kar nekaj zavidljivih rezultatov, igral je tudi v jugoslovanski prvi ligi. "Kot dolgoletni predsednik športne zveze v občini se je boril za šport (predvsem odbojko), za športno dvorano, za razvoj športa, toda vse je omejeno tudi s financami, zato je moral požreti marsikatero grenko na svoj račun. Toda trmast, kot je, ni kar tako klonil – in mnogokrat se je izkazalo, da je imel prav," med drugim piše v obrazložitvi nagrade.

In še, da je kot občan izjemno priljubljen, predvsem med starejšo generacijo, in "prav je, da se mu ob njegovi 80-letnici podeli naziv častni občan. Njegova življenjska pot in prizadevanja so navdih vsem nam ter zgled, kako lahko posameznik s srčnostjo in vztrajnostjo bogati družbo."

Podelili so tudi priznanja in občinske grbe. Priznanje župana sta prejela Danilo in Vera Zakrajšek. Vsak na svojem področju sta namreč zelo aktivna v občini, sta člana več društev, dejavna v Večgeneracijskem centru v Rogozi. Priznanja občine so prejeli Nenad Bartol, Zoran Živec, Florjan Meglič, Alojz Leskovar in Marija Volk. Spominsko plaketo je dobila Helena Lipnik za dolgoletno prostovoljno delo v skupini Starejši za starejše. Bronasti grb Občine Hoče - Slivnica so prejeli Ljudski godci in pevci Samotarji, ki že 23 let deluje kot sekcija Društva upokojencev Hoče. Zlati grb Občine Hoče - Slivnica so ob 30-letnici delovanja podelili Skupini za samopomoč Breza iz Slivnice. "Njihova predanost je v teh letih ustvarila prostor, kjer se prepletata solidarnost in skrb za sočloveka, kar je nepogrešljivo za krepitev vezi v naši družbi," so zapisali v obrazložitvi.

Župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak je izrekel iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj in se zahvalil, da vlagajo svoj čas in energijo v to, da je življenje v naši občini lepše in boljše za vse. Podelitev je bila pospremljena z bogatim kulturnim programom. Uvodoma je himno zapela Ela Žagar, študentka prvega letnika psihologije v Ljubljani. Po pozdravnem nagovoru župana so prisluhnili Kaji Mithans Medved, dijakinji četrtega letnika mednarodne mature na II. gimnaziji Maribor, ki je zapela pesem Kaj pa ti ob klavirski spremljavi Ele Skale, dijakinje četrtega letnika splošne mature na II. gimnaziji, ki hkrati obiskuje Konservatorij za glasbo in balet.

Med posameznimi podelitvami so zbrani v kulturnem domu v Hočah uživali še ob pesmih Poletna noč, Orion lady, Vienna in Vsi ljudje hitijo, ki sta jih zapeli Ela Žagar in Kaja Mithans Medved ob spremljavi Ele Skale na klavirju. "Moderator Matjaž je kakor vedno profesionalno vodil prireditev v čast občinskim nagrajencem, namenjena pa je bila skupaj s pogostitvijo tudi vsem občanom, ki so se slovesnosti udeležili. Ob zaključku je nastala skupinska fotografija v spomin dobitnikom občinskih priznanj 2024," so še zapisali na Občini Hoče - Slivnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta