Lovska zveza Slovenije je objavila podatke o poginu divjadi v lanskem letu: Največ pogina zaradi bolezni

Marjan Toš
20.01.2024 02:00

Na Inštitutu za patologijo, divjad, ribe in čebele Veterinarske fakultete v Ljubljani so lani opravili 77 patoanatomskih pregledov trupel ali organov prostoživečih živali, ki so jih prejeli iz 50 različnih lovskih družin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Labod s Trojiškega jezera  
Marjan Toš

Strokovnjaki so pregledali enajst različnih živalskih vrst (srnjad, gams, lisica, kuna belica, poljski zajec, navadni jelen, jazbec, nutrija, divji prašič, kozorog, bober), različne starosti in spolov. V letu 2023 največji delež pregledanih vrst predstavljata srnjad in gams. Kot najpogostejši vzrok pogina ugotavljajo bolezni, ki jih povzročajo notranji zajedavci. Ugotavljajo močno invadiranost s klopi, jelenjo ušjo, nosnimi in kožnimi zolji in dlakožeri. Narašča število primerov, kjer so vzrok pogina oziroma slabega zdravstvenega stanja tako imenovane septikemične bakterije - bakterije, ki povzročajo gnojenje, pri gamsih so to primeri gamsjih garij.

Na inštitutu svetujejo redno spremljanje poginov divjadi. Pogin divjih prašičev je recimo prvi znak, ki ga opazimo v naravi ob izbruhu afriške prašičje kuge (APK). Večino pojavov beležijo v azijskih državah, še vedno pa se s problematiko ukvarja Evropa, kjer je APK potrjena v 13 državah. Po podatkih Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bil virus visoko patogene aviarne influence podtipa H5N1 v letu 2023 potrjen pri labodu grbcu, črnem labodu, veliki uharici, sivi čaplji, kanji, kokoši, domačem vrabcu, rečnem galebu, navadni čigri, beli štorklji in žerjavu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta