Zelena luč za Zlato lisico: Veleslaloma potrjena, boj z naravo se nadaljuje

Bojan Bauman Bojan Bauman
30.12.2022 14:45

Inšpekcija Fis na čelu z Petrom Gerdolom, direktorjem ženskega dela svetovnega pokala, podprla trud mariborskih organizatorjev Lisice. Do prireditve prihodnji konec tedna pa dela ne bo zmanjkalo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvo preizkušnjo, snežno kontrolo, so mariborski organizatorji v Kranjski Gori uspešno prestali.
Zlata Lisica

Zagotovila mariborskih organizatorjev 59. Zlate lisice, da je proga za veleslaloma deklet za svetovni pokal kljub neugodnemu vremenu dovolj dobro pripravljena, so danes dobila uradno potrditev. Na snežno kontrolo je prišel sam direktor ženskega dela svetovnega pokala Peter Gerdol, ki je prižgal zeleno luč za izvedbo tekmovanja 7. in 8. januarja v Kranjski Gori.

A vreme niti med kontrolo ni prizanašalo, v Podkorenu je rosilo. Temperature nad ničlo vztrajajo že več dni in to je onemogočalo ustvarjanje dodatnih količin snega. Toplo vreme naj bi se še nadaljevalo in zasneževanje še zmeraj ne bo mogoče. A tudi omejene količine snega, ki so jih uspeli v Kranjski Gori pridelati v hladnih decembrskih nočeh, bodo zadostovale za izvedbo. Dež bi lahko na progo vplival celo blagodejno, nam je po prihodu z ogleda povedal Gregor Lednik, generalni sekretar Zlate lisice: "Zelena luč je prižgana, a na progi bo treba narediti še precej stvari. Spodnji del je OK, zgornjega pa bo treba dodatno pripraviti in utrditi. Zasneževanje več ne pride v poštev, uporabili bomo količine snega na progi in ob njej. Naše ekipe se bodo končne preparacije lotile takoj po praznikih, tam bodo 1. januarja zvečer. Trenutno v Kranjski Gori škropi, kar bi lahko bilo ugodno - a le v primeru, da se bo kmalu zjasnilo in da bodo temperature padle. Takrat bo to naravna utrditev proge. Dež škode zagotovo ne bo naredil."

Zlata Lisica

Nadaljuje se torej konstanten boj organizatorjev Zlate lisice z naravo, tudi ko prireditev selijo iz Maribora. "Tako je, zgodba se ponavlja. A Mariborčani smo tega že vajeni in znamo ukrepati. Progo bo treba utrditi in v zgornjem delu narediti tudi popravke," dodaja Lednik.

Veleslaloma bosta v prvem vikendu po novoletnih praznikih, ko so zimskošportni centri polno zasedeni s turisti. Kako so se organizatorji uspeli dogovoriti s Kranjskogorci glede prenočišč tekmovalk in spremljevalcev prireditve? "Kranjska Gora že danes poka po šivih in turisti bodo ostali tudi po praznikih. A letos smo je bilo že od poletja znano, da bosta tekmi na progi v Podkorenu. Zato smo prenočišča rezervirali dovolj zgodaj. Vse ekipe bodo nastanjene v Kranjski Gori in se jim na tekmo ne bo treba voziti z Bleda ali iz okoliških krajev. Tekmovalke bodo prispele v četrtek in v petek iz Zagreba," odgovarja Lednik.

Kranjska Gora, Zlata lisica, snežna kontrola, Mitja Dragšič
Zlata Lisica

Tekmi si bodo po dveh letih znova lahko ogledali navijači in program bo tudi zato razširjen s spremljevalnimi prireditvami. V petek in v soboto bo v Kranjski Gori javno žrebanje številk, v petek bo koncertiral Emkej, v soboto skupina Leonart. Za nedeljo je mariborski Zavod za turizem je pripravil turistični paket ogleda tekme z jutranjimi odhodi avtobusov iz Maribora v Kranjsko Goro. Za 29 evrov prevozu in vstopnici za ogled tekme dodajajo še kapo in navijaški rekvizit (z navijačem lahko brezplačno potujeta tudi do dva otroka). Vse to z upanjem, da bo jubilejna 60. Zlata lisica znova organizirana v Mariboru.

Na Pohorju smučarji tačas že preizkušajo nov odsek proge, kar je pogoj za vrnitev prireditve na Štajersko. Ta leži višje nad Snežnim stadionom. Delegati mednarodne smučarske zveze si jo bodo ogledali februarja, ko bodo tam pripravili tekmo za evropski pokal. Prva izbira mariborskih organizatorjev ostaja teren na smučarskem stadionu, rezervna proga pa bo potekala višje na hribu, kjer so nekoliko nižje temperature in je več možnosti za zasneževanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta