Zelena luč za Zlato lisico: Razmere niso idealne, a Kranjskogorci imajo dovolj rezerve

ŠR
28.12.2023 10:15

Organizatorji jubilejne 60. Zlate lisice so dobili zeleno luč, da prihodnji konec tedna po podkorenski strmini spustijo najboljše veleslalomistke in slalomistke na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z zgornjem delu proge je sicer snežna podlaga nekoliko tanka, a kontrolor FIS Jani Hladnik verjame, da bo Kranjska Gora čez dober teden pripravljena za tekmovanje najvišjega ranga.
SZS

Napovedi, da bo snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze Jani Hladnik tekmovalno progo v Kranjski Gori vendarle ocenil kot dovolj dobro za organizacijo tekem najvišjega ranga so se uresničile. Optimizem, ki je vseskozi vel iz pripravljavcev proge na čelu z letošnjim vodjem Zlate lisice Janezom Slivnikom na čelu se je izplačal. Hladnik je namreč pohvalil njihovo trdo delo, ki je kljub ne ravno idealnim razmeram za pripravo snežne podlage, prišlo še kako do izraza. "V zgornjem delu proge je snežna podlaga nekoliko tanka. Bolj točno, na štartu in 70 metrov po štartu. Toda organizator ima snežne rezerve, tako da bodo uspeli to popraviti. Dodati je potrebno tudi šotor za tekmovalke v primeru slabega vremena in skriti jeklene vrvi za zaščitno mrežo," je Hladnik komentiral trenutno stanje v Kranjski Gori, ki bo Zlato lisico gostila dvanajstič, prvič pa za organizacijo ne bo (po)skrbela mariborska ekipa.

Prižgane zelene luči so se na Smučarski zvezi Slovenije, ki bdi nad letošnjo izvedbo lisice zelo razveselili, se pa zavedajo, da bodo morali v tednu, ki je pred njimi poskrbeli tudi še za nekatere kozmetične popravke. "Imamo pa dovolj zaloge snega, samo na pravo mesto ga moramo spraviti," pravi Slivnik. Snežna odeja mora biti za tekme svetovnega pokala za ženske debela vsaj 30 centimetrov, proga pa mora biti široka najmanj 30 metrov. A to so le splošna priporočila, ki so odvisna tudi od številnih drugih dejavnikov. Da so v preteklih tednih na podkorenski strmini kljub ne najbolj ugodnim vremenskim razmeram opravili veliko dela, je prepričan tudi generalni sekretar letošnje Zlate lisice Tomaž Šušteršič: "Upamo pa, da bo narava v prihodnjih dneh, kolikor jih je še ostalo do Zlate lisice, bolj darežljiva z nizkimi temperaturami, morda celo snežnimi padavinami, kar bi pričaralo belo kuliso za jubilejno izvedbo tega tekmovanja," si želi Šušteršič.

Z zgornjem delu proge je sicer snežna podlaga nekoliko tanka, a kontrolor FIS Jani Hladnik verjame, da bo Kranjska Gora čez dober teden pripravljena za tekmovanje najvišjega ranga.
SZS

6. in 7. januarja bodo na visoke uvrstitve upale tudi Slovenke, domači navijači bodo na veleslalomu in slalomu največ pričakovali od Ane Bucik, Andreje Slokar in Neje Dvornik, ki prizorišče v Kranjski Gori poznajo precej dobro. Mariborsko Pohorje je namreč Zlato lisico nazadnje gostilo leta 2019, glede na nizko nadmorsko višino in mile zima pa je veliko vprašanje, če bodo lisičke sploh še kdaj smučale na Štajerskem. FIS in Smučarska zveza Slovenije, ki je od ASK Branik prevzela organizacijo sta se sicer dogovorili, da bo tekmovanje v tej in v naslednjih dveh sezonah potekalo na Gorenjskem

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta