(VIDEO) Podkoren dobiva podobo prizorišča Zlate lisice, v kakšnem stanju je proga?

Miha Dajčman Miha Dajčman
05.01.2023 13:35

V Podkorenu smo o aktualnih zadevah glede 59. Zlate lisice govorili z vodjo tekmovanja Mitjo Dragšičem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitja Dragšič
Miha Dajčman

Medtem ko so v Zagrebu odpovedali drugi slalom zaradi toplega vremena in vetra, se v Kranjski Gori organizatorji Zlate lisice trudijo, da bi bili pogoji v soboto in nedeljo na dveh veleslalomih čimbolj enakovredni za vse smučarke. Podkoren vse bolj spominja na prizorišče tekme za svetovni pokal. Ob razširjeni vitranški progi so postavljene zaščitne ograje, v izteku so nared tribuna, šotori za goste in komentatorska mesta, potrebno je dokončati še postavitev ciljne arene, katere podoba bo šla v svet v televizijskem prenosu. Bolj kot z logističnimi zadevami si delavci v Kranjski Gori glave belijo s pripravo proge, saj se temperature gibljejo nad ničlo.

Tik pred opoldansko malico smo za najbolj sveže informacije povprašali vodjo tekmovanja Mitjo Dragšiča. "Proga funkcionira dobro, sneg je kvaliteten in reagira glede na jasnino, ki jo ponuja narava, in temperature blizu ničle ponoči. Vse gre v pravo smer," razlaga Dragšič. Štajerci in Gorenjci, ki so znova združili moči v organizaciji 59. Zlate lisice, so se v zadnjih dneh ukvarjali predvsem s postavitvijo kulise, ki jo zahteva svetovni pokal, na progi pa veliko posegov ni bilo. "Na snegu smo ustvarili gibanje, abručali smo, da smo s snega dvignili vlago, da lahko dobimo zadostno trdoto," pojasni Mariborčan.

V minulih dneh so si organizatorji pri prevozu snega pomagali s helikopterjem, prenesenega je bilo med 400 in 500 kubikov snega. "V zgornjem delu proge, od štarta veleslaloma do štarta slaloma, je bilo pomanjkanje snega. Odločili smo se za helikopterski prevoz, da je kvaliteta in čistost snega boljša. Če bi ga z mašino vlekli s strani, bi tekmovalno površino umazali. Sneg smo razporedili po točkah, kjer se nam je zdelo, da je to potrebno," je dejal Dragšič.

Kaj organizatorje čaka do sobote zjutraj, ko bo šlo zares? "Vsak dan delamo sproti. Upam, da nas čaka dobra, jasna noč. Potem pa bomo videli, kaj bo to prineslo in kako se bo odzval sneg. Pripravljeni smo na vse reakcije. V načrtu so uporaba soli, vode in abručanje, gibanje po progi," napoveduje Dragšič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta