Šport

Veleslalom za dekleta: Dvornikova do rezultata kariere

Bojan Bauman Bojan Bauman
25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neja Dvornik je prišla do rezultata kariere.
Igor Napast

Nov dan, nova zmaga za smučarko Mikaelo Shiffrin. Danes je še drugič na istem prizorišču na Kronplatzu v Dolomitih zmagala v veleslalomu za svetovni pokal in je že pri številki 84. Med dekleti v zgodovini še nobeni ni uspelo nekaj takega in le še dve zmagi potrebuje, da se bo izenačila z legendarnim Ingemarjem Stenmarkom, ki je na tekmah za svetovni pokal zbral 86 zmag.

Mikaela Shiffrin
Lisa Leutner

Z izredno lahkoto danes 27-letna Američanka ruši rekorde. Spet je bila vodilna že po prvem teku veleslaloma; v finalu je samo še nadzirala razmere in v cilj pripeljala s skoraj sekundo prednosti. No, sama v cilju ni bila podobnega mnenja: "Kako sem garala na progi in upala, da se bo izšlo brez napake. Trenutno sem psihološko mrtva, tudi utrujena. Za take nastope je treba potrošiti veliko energije."

Neja Dvornik
Igor Napast

Še najbolj se ji je približala Norvežanka Ranghild Mowinckel, medtem ko je bila njena večna tekmica Slovakinja Petra Vlhova četrta. Rezultat kariere je uspel tudi 22-letni Neji Dvornik. Kot edina Slovenka se je v finale veleslaloma uvrstila s 27. časom prve vožnje. Finala v veleslalomu v tej sezoni sicer še ni videla. V drugo pa je uspela unovčiti znanje in dobre pogoje, saj je na progo šla med prvimi. Postavila je drugi čas finalne vožnje - za skupno dvanajsto mesto.

"Vesela sem, ker sem uspela iz sebe iztisniti tisto, kar mi je na prejšnjih tekmah manjkalo. Uvodoma sem zborbala do cilja in se uvrstila v finale. Tam sem se uspela sestaviti in dodala sem napadalnost, ki me je popeljala proti vrhu," je dosežek komentirala Korošica.

Neja Dvornik 
Lisa Leutner

Nadaljevala je dokaj nediplomatsko: "Po torkovi 'brci v rit' sem se borila, da sem se sploh uvrstila v drugo vožnjo. Če bi bila le deset stotink počasnejša, ne bi bila med 30. V drugo vožnjo sem šla s prazno glavo in sem napadla. Tak rezultat in taka druga vožnja ti dasta samozavest in vlijeta motivacijo za naprej. Še ravno pravi čas, da se je to zgodilo pred drugim delom sezone in svetovnim prvenstvom."

Na veleslalomu smo imeli še dve tekmovalki. V tej zimi naša najboljša smučarka v tehničnih disciplinah Ana Bucik je odstopila na prvi progi. Tretja Slovenka Tina Robnik pa nadaljuje težko vračanje po poškodbi. Tokrat je bila spet prepočasna za finale in je osvojila 34. mesto. Dekleta se zdaj selijo na Češko, kjer bodo konec tedna tekmovale na dveh slalomih. Prizorišče bo Špindleruv Mlyn. Shifrinova se tam že lahko izenači s Stenmarkom v zmagah, osvojenih na tekmah za svetovni pokal.

Vrhunec sezone bo od 6. do 19. februarja v francoskem Meribelu, kjer pripravljajo tekme za svetovno prvenstvo.

Rezultati veleslaloma na Kronplatzu: 1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 2.03,28, 2. Ragnhild Mowinckel (Norveška) +0,82, 3. Sara Hector (Švedska) 1,19, 4. Petra Vlhova (Slovaška) 1,37, 5. Lara Gut-Behrami (Švica) 1,38... 12. Neja Dvornik 2,42.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?