Tim Gajser zaostal deset točk in ostal drugi v SP, svetovni prvak spet Prado

STA, M.R.
29.09.2024 18:05

Španec Jorge Prado je ubranil naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP. Na zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v domačem Cozarju je zmagal in tako še povečal naskok v seštevku pred Slovencem Timom Gajserjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tim Gajser je sezono končal na drugem mestu
Hondaracing

Tim Gajser je zadnjo dirko končal na drugem mestu, skupno je bil v sezoni 2024 prav tako drugi z desetimi točkami zaostanka za Jorgejem Pradom. Zanj je to drugi naslov v najmočnejšem razredu po lanski sezoni in skupno četrti v karieri. Gajser ostaja pri skupno petih, štirih iz razreda MXGP (2016, 2019, 2020, 2022) in enem iz MX2 (2015).

Gajser je na zadnjo postajo sezone prišel s sedmimi točkami zaostanka. Ta se je po sobotnih kvalifikacijah, ki jih je Prado dobil, Gajser pa je bi tretji, povečal na devet točk.

Prado je v današnji prvi vožnji dirke za VN Kastilje La Manche še enkrat potrdil premoč. Po odličnem startu je brez težav prevzel vodstvo, Gajser je sicer začel solidno in vozil na drugem mestu. Vendar ni mogel mimo Španca, ki je tako dobil še tri točke več v primerjavi z Gajserjem (978-966). Drugi dirkači se niso pretirano vmešavali v njun boj, na tretjem mestu je dolgo vozil Švicar Jeremy Seewer, pred koncem pa se je tja prebil Nizozemec Jeffrey Herlings; slednji je na ta način že tako minimalne teoretične možnosti za naslov dokončno zapravil, za nameček je naknadno dobil še kazen zaradi spregledane zastave ob progi in padel na šesto mesto.

To je pomenilo, da bi Gajser za skupno zmago v sezoni moral v zadnji vožnji zmagati, Prado pa pristati šele na devetem mestu. Ob točkovnem izenačenju na koncu bi namreč odločalo število zmag v posamičnih vožnjah, kjer pa je bil boljši Prado.

A končalo se je po okusu Prada in njegovih navijačev. Gajser je v drugi vožnji slabo startal, zapeljal s steze in se nato z osmega mesta vračal do četrtega. Povsem brez napak ni šlo niti Pradu. Začel je sicer odlično in vodil, a je v sedmem krogu prav tako zapeljal s steze in se vrnil kot četrti za Gajserjem. Do konca si ni več prizadeval priti naprej, saj je vedel, da je tudi tak razplet še vedno dovolj za končno zmagoslavje v sezoni.

Obenem pa je bilo tudi četrto mesto dovolj za zmago na današnji dirki s 43 točkami, Gajser je bil z 42 drugi. Tretje mesto je pripadlo Herlingsu s 40, tako da je bil razplet dirke preslikava celotne sezone.

Prado jo je končal z 996 točkami, Gajser z 986, tretji je Herlings z 944.

V senci boja za naslov prvaka je minil nastop drugega slovenskega predstavnika na dirki v elitnem razredu Jana Pancarja. Nastopil je v slogu sezone, v kateri je bil velikokrat na robu deseterice, najvišje pa je segel do petega mesta na Kitajskem. Danes je bil deseti, potem ko je tako prvo kot drugo vožnjo končal na tem mestu in dobil zadnjih 22 točk v sezoni 2024.

Z njimi se je v seštevku še prebil s 14. na 13. mesto pred poškodovanega Latvijca Paulsa Jonassa, zbral je 287 točk.

V Španiji pa je nastopil tudi Jaka Peklaj v razredu MX2. PO 16. mestu v kvalifikacijah je prvo vožnjo končal na 19. mestu in tako dobil prvi točki v sezoni, po 17. mestu v drugi vožnji pa je bil njegov skupni dosežek 18. mesto. Naslov svetovnega prvaka razreda MX2 je osvojil Nizozemec Kay de Wolf, Peklaj je končal na 51. mestu s šestimi točkami.

Sezona SP je za najboljše motokrosiste sicer končana, čaka pa jih še prestižna ekipna tekma za pokal narodov, ki bo čez teden dni v britanskem Matterley Basinu. Slovenijo bodo zastopali Gajser, Pancar in Peklaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta