Ptuj ostal brez članske ekipe

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
29.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ostali bodo le spomini: ptujske nogometašice s trenerjem Urošem Šmigocem
Klubski Arhiv

Prvo žensko državno prvenstvo v nogometu je bilo odigrano leta 1993, do letošnjega, že 30. po vrsti, se je v prvenstvu zvrstilo veliko klubov, a so mnogi med njimi so zaradi pomanjkanja igralk in denarja razpadli. Nadomestili so jih novi. V sezoni 2021/2022 je v državnem prvenstvu z osmimi klubi prvič zaigral Doxakey Ptuj in pod vodstvom trenerja Uroša Šmigoca osvojil sedmo mesto. V tej sezoni so Ptujčanke odigrale sedem tekem, v sedmi, 16. oktobra lani, so v Ljubljani s 5:2 premagale Krim, se veselile prvih točk in zadnje, osmo mesto na lestvici prepustile prav Krimu. Nato pa se je začela njihova agonija, saj trener ni imel na voljo dovolj igralk, da bi sestavil enajsterico za nadaljevanje prvenstva. Vodstvo ptujskega kluba je nekaj tekem v jesenskem delu prvenstva preložilo, nekaj so jih preložile njihove tekmice, igralska zasedba v ptujski ekipi pa je v tem času postala še siromašnejša, saj so jo zapustile še tri nogometašice. Upanje, da bi vendarle sestavili ekipo, je bilo iz dneva v dan manjše, po dveh preloženih tekmah v tem mesecu pa je vodstvo kluba uvidelo, da je nadaljnje vztrajanje nesmiselno.

O tem, da ne ve, kako bo popolnil ekipo zaradi pomanjkanja nogometašic, nam je Šmigoc pripovedoval že pred lanskim avgustom, pred začetkom prvenstva. "Razlogov za optimizem ni. Pred začetkom sezone smo ostali brez štirih igralk, najbolj se poznata odhoda vratarke Neže Forštnarič in napadalke Nuše Štumberger, naše najučinkovitejše igralke v prejšnji sezoni, ki igrata v Avstriji. Ines Krajnc in Aneja Lorbek sta nogomet zamenjali za futsal. Druge klube smo prosili, da nam odstopijo katero igralko, ki redko ali sploh ne igra, a smo naleteli na gluha ušesa. Zato ni čudno, da smo prvenstvo začeli z zgolj eno rezervno igralko in v takih okoliščinah je bilo jasno, da se ne bomo mogli enakovredno kosati s tekmicami, a tudi, da je vprašanje, kako dolgo bomo ob takih težavah lahko še vztrajali," je dejal Šmigoc.

Črni oblaki, ki so se zgrinjali nad ptujskim ženskim nogometnim klubom, se niso razblinili in včeraj nam je Šmigoc sporočil, da je klub razpustil člansko ekipo. "Potem ko so nam nekaj boljših igralk članske ekipe in nadarjenih mlajših igralk lani speljali drugi klubi, sem upal, da se ne bo zgodilo najhujše. Toda nedavno so nas zapustile še tri igralke, in če k temu dodamo še poškodbe, smo se znašli v neobvladljivih težavah. Vrzeli kljub velikim naporom nismo mogli zapolniti. S težkim srcem smo sprejeli določitev, da razpustimo člansko ekipo, a drugega izhoda iz zagate nismo videli. Delo v klubu bomo usmerili v vzgojo mladih nogometašic in morda bomo spet kdaj lahko sestavili ekipo, ki bo zaigrala v članski ligi," je povedal Uroš Šmigoc.

Včeraj smo govorili tudi s Tjašo Križan, hčerko nekdanjega asa NK Maribor Aleša Križana in sestro donedavnega nogometaša Brava in sedaj ruskega drugoligaša Rodina iz Moskve, ki je majico ŽNK Ptuj nosila od oktobra leta 2021. "Zelo sem razočarana. Upala sem, da bo vodstvo kluba lahko premostilo težave in popolnilo igralski kader. Žal se to ni zgodilo. Nogomet imam rada, poiskala si bom novi klub, morda bom igralsko pot nadaljevala v Avstriji," je povedala 23-letna Mariborčanka.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta