Pred SP v Planici: Skandinavski navijači že pakirajo, mi se še odločamo

Uroš Gramc Uroš Gramc
02.02.2023 07:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prireditelji zagotavljajo spektakel.
Foto: Robert Balen

Le še 19 dni in deset ur je do največjega športnega dogodka v samostojni Sloveniji, svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo v Planici med 22. februarjem in 5. marcem, je dopoldne na tiskovni konferenci v Ljubljani odšteval predsednik smučarske zveze Enzo Smrekar. Kako bi ne bil vznemirjen, ko pa so organizacijo po velikih mukah, ko ni šlo niti brez afer, maja 2018 dobili šele v četrtem poskusu.

"Takrat so se začele priprave na dogodek. Sodelavci so se nam začeli pridruževati in jih je danes 1300. Gostili bomo prek 2000 športnikov z ekipami, prav toliko predstavnikov medijev, pričakujemo med 150 in 200 tisoč obiskovalci in prek televizijskih zaslonov čez 450 milijonov ogledov," je podatke stresal prvi mož slovenskega smučanja: "To je priložnost, da se predstavimo kot dobri organizatorji in prenesemo v svet sliko o lepi Sloveniji. Verjamem, da bomo priča izjemnemu in enkratnemu dogodku."

Ker čutim Slovenijo

Generalni sekretar organizacijskega komiteja je pripravljalno obdobje v času pandemije označil kot "zelo zahtevno, primerljivo le z obema svetovnima vojnama". Finančni zalogaj Tomažu Šušteršiču ni dal spati, od 16 milijonov evrov, kolikor je proračun največjega dogodka v letu za smučarske skoke, nordijsko kombinacijo in smučarske teke, jih je 12,5 milijona evrov že leta 2018 zagotovila Mednarodna smučarska zveza. Preostanek v višini 3,5 milijona evrov morajo zbrati sami.

"Edini variabili sta pravice, ki smo jih odkupili od mednarodne agencije, in vstopnice. Malho je treba še napolniti. Inflatorno gibanje in vse podražitve od leta 2018 do danes so enormni. Morali smo biti zelo učinkoviti in racionalni, da smo poiskali izgubljena sredstva iz teh let," je dejal Šušteršič. Zadovoljen je s prispevkom države, pokrila je najem objektov nordijskega centra Planica in stroške priprave tekmovališča: "Zdaj nam bo nekoliko lažje. Pristopila je z več viri, nekaj iz turističnega, nekaj iz gospodarskega proračuna, in tako naprej. Država je predvsem odkupila zelo pomemben marketinški paket, ki bo omogočil izpostavitev in prepoznavnost blagovne znamke I feel Slovenia. To je prispevek, ki neposredno ni šel k nam organizatorjem, je pa za nas pomemben, ker je zeleni odtis, ne le v smislu trajnosti, ampak zelene barve, ki bo spremljala prvenstvo, za nas zelo pomemben in poseben. Ne želimo si, da bi v Sloveniji gledali blagovno znamko kakšne sosednje države, Venezia Giulia, Tirol ali da ne rečem Fly Dubai. To bi bilo neprimerno."

Blagajna zapolnjena z vstopnicami

Najbolj negotov vir financiranja so vstopnice. Prodaja poteka že lep čas, v tujini so se izrisali okviri, izkušnje z domačega trga pa pravijo, da Slovenci največ kupujemo v zadnjem trenutku. "Skandinavija se je po pričakovanjih dobro odzvala, osrednja Evropa, nemški trg pa nekoliko bolj skromno, ampak računamo, da se še bo," je dejal prvi mož organizacije. Cene so za slovenske razmere dokaj zasoljene, dnevne vstopnice so od 15 do 64 evrov (največ jih stane okrog 50 evrov), a po besedah organizatorjev primerljive z dogodki na tem nivoju v tujini oziroma malo cenejše. Na spletni strani Planica2023.si je cenik, pametno je pred nakupom razmisliti, ker so na voljo tudi večdnevne in družinske vstopnice (od 24 do 119 evrov). "Ko me kdo pokliče in vpraša za zastonj vstopnico, običajno rečem, da če ne zmore kupiti, mu jo bom jaz. 'Ampak ker vem, da jo zmoreš, se, prosim, zavedaj, da s tem pomagaš športnikom in športu.' Mogoče ni toliko znano, ampak v izvršilnem odboru jih vsi kupimo vsako leto za vzgled, četudi ti pripada kakšna akreditacija. Ta kultura potrebuje nekaj podpore v Sloveniji," je povedal Smrekar.

Prireditelji so poskrbeli za bogat spremljevalni program, slovenske zasedbe - Smooth Band, Xequtifz, Avseniki, Tabu, Peter Lovršin in Španski borci, King Foo ter za veliki finale Siddharta - bodo vsak večer poživile podelitve kolajn in drugo dogajanje v Kranjski Gori, kjer bo tudi osrednja promenada z gostinsko ponudbo. "Preverila sem in je nekaj kapacitet v hotelih še prostih za vse navijače, ki želijo biti v središču dogajanja. Prepričana sem, da se bomo izkazali kot najboljši prireditelji, takšne nas že poznajo. Svetovno prvenstvo bo okolju prijazen dogodek, kar me veseli in se mi zdi nujno, ker je Planica v neposredni bližini Triglavskega narodnega parka," je dejala županja Kranjske Gore Henrika Zupan.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?