Poleti v Planici: Svetovni rekord? Ni mogoč!

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
29.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žaba ali Zajc? Morda pa kdo tretji? Slovenija je v pričakovanju, kdo bo planiški junak.
Robert Balen

Veliki kristalni globus je že oddan Halvorju Egnerju Granerudu. Za malega, letalskega, se bo Norvežan (380 točk) v Planici udaril z Avstrijcem Stefanom Kraftom (320). Za tretje mesto pa se obeta pravi slovenski troboj. V njem ne bosta sodelovala oboleli Žiga Jelar, najboljši letalec lanske sezone, niti Peter Prevc, ki je poškodovan - oba sta bila del lanske zgodovinske četverne zmage v Planici. Spopad bo potekal med Timijem Zajcem (171 točk), Domnom Prevcem (163) in Anžetom Laniškom (154). Spomnimo; zmagovalec posamezne tekme prejme 100 točk, med dobitnike sodijo še vsi do 30. mesta, ki prinaša eno točko.

Nazadnje bolan v petem razredu

Skupna točka vseh treh mušketirjev je, da so bili med norveško turnejo vsi rahlo bolni ali vsaj izčrpani, tako psihično kot fizično. "Težko sem prenašal to bolezen, saj sem bil nazadnje bolan v petem razredu osnovne šole," je ugotavljal Domen Prevc. Nič bolje se ni godilu njegovemu kolegu Anžetu Lanišku: "Imel sem vročino, zabit nos, kašelj … Glas še zdaj ni pravi, malce smrkam. Ni bilo najbolj prijetno. Vročina mi je pobrala nekaj fizične moči in energije. Tudi zato čez radius v Vikersundu nisem mogel tako pripeljati, kot sem si želel."

Domen Prevc
Robert Balen

Nekaj podobnega se je dogajalo tudi s Timijem Zajcem: "Bil sem malo bolan, fizično me je malo pobralo." Ob tem se je še čustveno izpraznil po vseh uspehih - vendarle je pred enim mesecem v Planici postal tako ekipni kot posamični svetovni prvak. "Dolga sezona je že. Kaj več, kot sem dosegel, ne morem. Po norveški turneji sem bil kar izpraznjen, 'zmatran' od vsega. Naslov prvaka je prišel za mano. Težko je bilo. Glava in telo mi nista dovolila, da bi lahko skakal, kot sem prej."

Izhodišče vseh treh torej ni ravno najboljše, vendarle je za njimi najdaljša sezona doslej. Trajala je pet mesecev, prvič se bo zažrla celo v april. "Po svetovnem prvenstvu je manjkal premor, zato so bili fantje čustveno in fizično izžeti. Posledično se je v ekipo prikradla bolezen," priznava tudi trener Robert Hrgota. A verjame, da se bodo za zadnji vikend orli zbrali in pokazali, kar znajo. Saj gre za – Planico!

Ni vesel, da prehiteva Kubackega

Kdo bo torej najboljši v omenjenem slovenskem troboju? Še najbolj samozavestno si "Jaz!" upa izstreliti Timi Zajc, pa čeprav to stori napol v smehu. A potem resneje prizna:""Ne bom napovedoval stopničk. Več bom lahko napovedal po prvih skokih in kvalifikacijah v četrtek."

Timi Zajc 
Kimmo Brandt

Da bi rad napredoval na to tretje mesto v seštevku poletov, dodaja tudi Lanišek in ugotavlja, da je vse v znamenju trojk. Za 72 točk namreč v skupnem seštevku svetovnega pokala zaostaja za tretje uvrščenim Poljakom Dawidom Kubackim, ki je že končal sezono, saj ima žena resne težave s srcem. "Mislim, da bi si Dawid zaslužil obstati v top tri. Slišal sem se z njim, vprašal sem ga, kakšno je stanje. Menda je boljše, kar je objavil tudi na družbenih omrežjih," tudi Lanišek ugotavlja, kar je povedal že trener Robert Hrgota: "Nekatere stvari so pomembnejše od skokov."

Dva za Planico, eden za Vikersund

Svojih ambicij ne skriva Domen Prevc. Zaključni del sezone, ko so na sporedu poleti, je vendarle njegov čas! Za konec sezone bi rad osvojil še ene stopničke med posamezniki in se uvrstil v moštvo za ekipno tekmo: "Če mi to uspe, bom s sezono zelo zadovoljen. Na letalnicah sem bolj miren in samozavesten, saj vem, da znam in bom tudi z manjšo napako prišel v drugo serijo."

Anže Lanišek 
Lehtikuva

Za razliko od Prevca in (in tudi Zajca) Lanišek ni vedno slovel kot dober letalec, pri njem je ta transformacija iz odličnega skakalca do vrhunskega letalca trajala več let: "Malo sem moral spremeniti mišljenje, malo tehniko. Ugotovil sem, da se ne rabim preveč metati po zobeh. Če to storiš, se čez 'pukl' ustaviš. In ko se ti to zgodi, izgubiš veliko hitrosti in višine. Potem v drugem delu samo padaš. Zdaj pa v drugem delu dejansko pridobivam."

Morda bo to še bolj do izraza prišlo v Planici, kjer imajo Slovenci, kot pravi Domen Prevc, vendarle prednost domačega terena. Pa ne le zaradi navijačev: "Prednost je dobro poznavanje Planice, saj tukaj tekmujemo vsako leto." Še celo on, ki je imel doslej med vsemi letalnicami najraje Vikersund, je zdaj 'team Planica': "Mater, Vikersund so zdaj zelo zmanjšali, raztegnili in ni več takšna letalnica, kot je bila. Ni več največja, kot govorijo. Definitivno je zdaj Planica največja letalnica."

Mnenju se pridružuje Lanišek: "Glede na to, kakšen je bil zdaj Vikersund, kjer se več ne da daleč leteti, je zdaj na drugem mestu moje lestvice najljubših letalnic. Planica je prva. Šele potem sta Kulm in Oberstdorf." Drugačnega mnenja je Zajc, ki na piedestal postavlja Vikersund: "Prava letalnica je Vikersund. Druge letalnice so zelo podobne normalnim skakalnicam, le da je več hitrosti in je malo lažje skočiti."

Kraft na autopilotu

Ne ovinkari pa tudi, ko ga na koncu povprašamo, ali je v Planici moč preseči svetovni rekord Stefana Krafta iz Vikersunda, 253,5 metra: "Mislim, da ne. Letalnice spodaj niso dovolj globoke, da bi se to dalo. V Vikersundu smo letos videli doskok Krafta pri 249 m (z glavo je udaril ob tla, a je ostal na smučkah, op. p.). Tudi sam je potem rekel, da je spodaj enostavno premalo prostora." Prav Kraft se denimo Domnu Prevcu zdi največji favorit za zmago v Planici: "Kraft sam zase pravi, da na letalnici preklopi na avtopilot in gre."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta