(POGOVOR) Robert Hrgota: Poleti v Planici so nagrada

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
28.03.2023 07:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še aktualna sezona se ni končala, pa glavni slovenski trener že razmišlja, kako biti v naslednji najboljši. 
Foto: Robert Balen

Po pet mesecev dolgi sezoni, ki se bo prvič zaključila aprila, je pred smučarskimi skakalci le še praznik poletov v Planici. "To bo za nas le še nagrada. Mislim, da se je vsi že veselimo. Vendarle je lažje zaključiti sezono doma kot nekje na severu. Upam, da nam bo tudi vreme služilo. Napoved sicer ni najboljša, a do zadnjega dne bom verjel, da se bo izboljšala," glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota že pregleduje meteorološke podatke, kjer je že za četrtek, še posebej pa od petka do nedelje, napovedan dež.

Smučarski skoki so sicer eden od redkih športov, kjer ne moremo reči, da so vremenske razmere za vse enake. Prav na zadnji, nedeljski tekmi v Lahtiju je odločala vetrovna loterija, ugotavlja Hrgota: "Sploh Anže Lanišek ni imel neke sreče, pa je izvlekel peto mesto. V neugodnih razmerah je res lepo skakal, kar pomeni, da je v dobri formi." Nič drugače menda ni niti pri ostalih članih ekipe svetovnih prvakov, le da norveška turneja tega ni pokazala: "Po svetovnem prvenstvu nam je manjkal premor. Fantje so bili izžeti, tako fizično kot čustveno. Morda se je tudi zato med norveško turnejo v ekipo prikradla rahla bolezen. Čeprav so skoraj vsi imeli kakšne zdravstvene težave, so dobro oddelali turnejo na Norveškem in Finskem. Morda je zato kdo še kanček bolj utrujen, a verjamem, da bo med Planico na to pozabil oziroma utrujenost premagal."

Robert Balen

Zdesetkani junaki zgodovinske zmage

No, eden od orlov je zaradi bolezni še vedno na stranskem tiru. Lastnik malega globusa v poletih Žiga Jelar je že na Finskem tožil nad bolečinami, nakar so v bolnišnici posumili na bakterijsko okužbo, zaradi česar je bil predčasno poslan domov. Njegov nastop tako ostaja pod vprašajem. "Delamo na tem, da bo Žiga nastopil. Z glavo skozi zid pa zagotovo ne bomo rinili. Če bo zdravje skupaj z izvidi dopuščalo oziroma če nastop ne bo zdravju škodljiv, bo tekmoval. Drugače pa ne," tudi Hrgota trenutno še nima nedvoumnega odgovora: "Bomo sporočili, ko bo jasno."

Je pa že jasno, da ne bo nastopil Peter Prevc, ki še vedno okreva po padcu na SP v Planici in je že končal sezono. Tako Jelar kot Prevc sta bila ob Timiju Zajcu in Anžetu Lanišku del četverice, ki je lani prav v Planici dosegla prvo četverno zmago v moderni zgodovini smučarskih skokov. Šampionska ekipa je torej zdesetkana, a to ciljev ne zmanjšuje bistveno: "Čim bolj se želimo približati lanskim rezultatom. Ne smemo seveda misliti, da so ti samoumevni. Če se zgodi enkrat na 50 let, je jasno, da taki dosežki niso vsakdanji. Glede na to, da nam manjkata dva iz lanske ekipe, ki sta bila del teh rezultatov, bo toliko težje, a vseeno si želimo čim višje. Lanska Planica je bila, kar se tiče rezultatov, vremena in vzdušja, najboljša v zgodovini, zato bi se ji radi čim bolj približali."

Sedem skakalcev norma, več plus

A ko nekaterih ni, priložnost dobijo drugi. Na Norveškem je Prevca zamenjal debitant v svetovnem pokalu Rok Masle. "V Vikersundu se mi je zgodilo prvič, da sem tekmovalca (Masleta, op. p.) spustil na njegove prve polete, torej da sem mu jaz zamahnil z zastavico. Odskakal je zelo trezno, zelo zrelo za svoja leta (aprila bo dopolnil 19 let, op. p.). Predvsem se mi zdi, da je zelo užival v poletih v Vikersundu. Dvakrat je šel čez 200 metrov, postavil osebni rekord in dokazal, da ima 'rad zrak'. Nekaj debitantov bo še v Planici. Zanimivo jih bo videti, se že veselim. Upam le, da bodo tudi oni čim bolj uživali." Je pa res, da tem debitantom, ki so del nacionalnega paketa, ne bo z zastavico mahal Hrgota, ampak selektor B-reprezentance Igor Medved: "Štartni razpon bo velik, ti skakalci bodo v kvalifikacijah nastopili kot prvi, denimo Anže Lanišek med zadnjimi. In ker nas je na domačem terenu dovolj, si lahko malo pomagamo." Vsega skupaj bo na kvalifikacijah nastopilo dvanajst slovenskih tekmovalcev, ki si bodo skušali priboriti eno od 40 vstopnic za tekmo. "Na tekmi si jih želim vseh dvanajst," se je Hrgota najprej zasmejal in dodal: "Naj jih bo čim več. Vse, kar bo več od sedem, bo plus. Naj mladi uživajo."

Reuters

Če bodo mladi uživali, pa bodo glavni slovenski lovci na daljave sezoni želeli dati piko na i. Denimo v skupnem seštevku Anžetu Lanišku manjka 73 točk, da prehiti tretjeuvrščenega Dawida Kubackega, ki je zaradi ženine bolezni že zaključil sezono, v seštevku poletov se bodo za tretje mesto med seboj udarili kar trije Slovenci, Timi Zajc (171 točk), Domen Prevc (163) in Lanišek (154), tudi v pokalu narodov bo treba obdržati tretje mesto. "Šli bomo iz skoka v skok. V nedeljo bomo potegnili črto in pogledali, kaj nam je uspelo in kaj ne. Ekipna tekma, pokal narodov, skupni seštevek. Vemo, da Kubacki ne tekmuje več. V življenju so nekatere stvari pomembnejše od skokov. Anžetu ne preostane drugega, kot da tekmuje do konca in osvoji tisto mesto, ki ga bo. Ne glede na to, ali bo tretji ali četrti, je za njim zelo lepa sezona. Kar se tiče pokala narodov: premagati Poljsko, Nemčijo, Japonsko … ki vlagajo veliko več z veliko več ljudmi … Moramo ugotoviti, kaj nam manjka, da premagamo prvouvrščene Avstrijce. To bo cilj naslednjo sezono," Hrgota kljub uspešni sezoni letvico že dviguje še višje.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta