(POGOVOR) Metod Ropret: To, da bodo naši odbojkarji dokazovali odličnost v Stožicah, je velikega pomena

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
24.08.2022 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Metod Ropret: "Glede na naraščajoče stroški tovrstnih tekmovanj, sem prepričan, da se v prihodnosti ne bomo mogli potegovati za organizacijo."
Robert Balen

Letošnje svetovno prvenstvo odbojkarjev je pred vrati. V petek bodo odigrane prve tekme. Na Poljskem bodo v Katovicah, v Sloveniji v ljubljanski Areni Stožice. Prirediteljica prvenstva bi morala biti Rusija, toda zaradi vojne z Ukrajino ji je Svetovna odbojkarska organizacija FIVB odvzela prvenstvo. Za naslov prvaka se bo merilo 24 reprezentanc, ki so razdeljene v šest skupin, kar štiri bodo igrale v Ljubljani. Skupinski del se bo končal 31. avgusta, tekme osmine finala bodo od 3. do 6. septembra, dve četrtfinalni in hkrati zadnji v Stožicah bosta 7. septembra, polfinalni pa v Katovicah, kjer bo tudi finale. Naslov branijo Poljaki.

Svetovno prvenstvo odbojkarjev bo eden največjih športnih dogodkov v samostojni Sloveniji. O njem smo se pogovarjali s predsednikom Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metodom Ropretom.

Pretehtale odlične ocene

"Potem ko je FIVB Rusiji odvzela prvenstvo, smo ji pri iskanju novega prireditelja ponudili roko sodelovanja in na veliko presenečenje in zadovoljstvo hkrati smo bili skupaj s Poljsko izbrani kot soprireditelji. Ponudila se nam je priložnost, kakršne nismo smeli zamuditi. Sami, denimo, prvenstva ne bi mogli organizirati, saj bi bil denarni vložek previsok, ne nazadnje pa bi morali imeti v Sloveniji še eno podobno dvorano, kot so Stožice. Menim, da so pri odločitvi FIVB, da nas je izbrala kot soorganizatorja, pretehtale predvsem odlične ocene, ki smo jih dobili kot organizatorji letošnjega finala lige prvakov in prvakinj v Stožicah, pa tudi pohvale, ki smo jih dobili za organizacijo nekaterih mednarodnih tekmovanj, ne naposled tudi svetovnega prvenstva odbojkaric do 23 let leta 2017 v Ljubljani. Odgovorni v FIVB so tudi pri Evropski odbojkarski zvezi CEV preverjali naše organizacijske sposobnosti in prepričan sem, da so dobili pohvalne odgovore," je pojasnil Metod Ropret.

Navijači v Stožicah so na EP pred tremi leti odigrali vidno vlogo pri slovenskem uspehu, tokrat naj bi bilo enako.
Robert Balen

V Stožicah štiri predtekmovalne skupine

Držav, ki so bile pripravljene prevzeti organizacijo svetovnega prvenstva, je bilo več, med njimi Italija, a ker bodo Italijani organizirali svetovno prvenstvo odbojkaric, bi bil dodaten organizacijski zalogaj zanje prevelik. "Še pred odločitvijo FIVB smo morali dobiti soglasje obeh vlad, kar se je tudi zgodilo. Premierja obeh držav sta vzpostavila dovolj močno komunikacijo, s katero sta potrdila, da državi stojita za organizacijo prvenstva. Sprva je kazalo, da nam bo FIVB zaupala organizacijo dveh od skupno šestih predtekmovalnih skupin, toda po pogovorih nam je ponudila organizacijo štirih skupin. Ponudbo smo sprejeli odprtih rok in bili smo zelo zadovoljni. Časa za organizacijo tako velikega dogodka ni bilo na pretek, a je ekipa šestih oseb na OZS opravila izjemno delo, da je vse nared za začetek. Pri nas bodo tekme vse do izločilnih obračunov za kolajne, kar nas zelo veseli," je dodal Ropret.

Priložnost za gospodarstvo in turizem

Predsednik slovenske krovne odbojkarske organizacije je prepričan, da bo organizacija v Ljubljani brezhibna in da bo vse potekalo na zadovoljstvo igralcev in njihovih spremljevalcev. "Z organizacijo velikih tekmovanj imamo izkušnje, tudi ustrezen kader, tako da ne bi smelo biti težav. Verjamem, da bo prvenstvo tudi po finančni plati uspešno, da bodo vidni multiplikativni učinki predvsem v gospodarskem in še bolj v turističnem pogledu, saj bodo vsakodnevni televizijski prenosi tekem in lepot Slovenije obkrožili ves svet. Prepričan sem, da bodo svetovno prvenstvo znala unovčiti slovenska podjetja," pravi Ropret, ki ne pozabi povedati, da je OZS ujela zadnji vlak v želji, da organizira svetovno prvenstvo.

"Na finalnem turnirju lige prvakov in prvakinj letos maja v Ljubljani je bilo slišati, da v naslednjih dvanajstih letih svetovnega prvenstva ne bo na evropskih tleh, in to je bil dodaten vzgib. Glede na to, kako naraščajo stroški tovrstnih tekmovanj, sem prepričan, da se v prihodnosti ne bomo mogli potegovati za organizacijo tako pomembnega prvenstva, saj se ne bomo sposobni bosti z veliko bogatejšimi državami. Zadovoljni smo, da smo izkoristili enkratno priložnost, ki je sicer posledica naključij," meni Ropret.

Priznanje in odgovornost

OZS je ob kandidaturi imela pred očmi še enega od pomembnih dejavnikov - slovenski reprezentanci omogočiti igranje pred domačimi gledalci. "To, da bodo naši odbojkarji dokazovali odličnost v Stožicah, je velikega pomena. Fantje si to priložnost zaslužijo. Vemo, kako naša reprezentanca igra pred domačimi navijači, kako dodatno je motivirana. Verjamem, da bo naredila vse za čim boljšo uvrstitev. Kje se bo ustavila, je težko reči, vsi si želimo, da na vrhu. Prvenstvo v Ljubljani bo hkrati priložnost, da si tekme odbojkarjev ogleda čim več privržencev tega športa. Prepričan sem, da bodo Stožice na tekmah naših fantov pokale po šivih. Pridobitev organizacije svetovnega prvenstva je veliko priznanje za Odbojkarsko zvezo Slovenije, hkrati pa velika odgovornost. Pri FIVB so vedeli, da je Slovenija mirna in varna država, da ima Ljubljana nekaj odličnih hotelov - trije bodo vse dni napolnjeni -, ki bodo omogočili potrebno udobje, da je dvorana Stožice zelo primerna za tovrstna tekmovanja, kar je bil še dodaten jeziček na tehtnici. Če ne bi bilo tako, bi težko dobili zeleno luč," meni Ropret.

Andrej Petelinšek

Zadovoljen je, da gredo vstopnice za tekme Slovencev zelo dobro v prodajo. "Predračun prvenstva je približno milijon in pol evrov, denar je zagotovljen, dobršen del bo v blagajno kapnil od prodaje vstopnic, prav tako od sponzorjev, reklam in še česa, nekaj bo pomagala država, pri organizaciji pa računamo tudi na pomoč približno 150 prostovoljcev," je pogovor sklenil Metod Ropret.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta