Šport

(POGOVOR) Kako je Rok Ažnoh presenetil na svetovnem prvenstvu: Najbolj drzne linije ohranim za tekmo

Bojan Bauman Bojan Bauman
25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že pred tekmo v St. Antonu je Rok Ažnoh vedel, da je sposoben velikih stvari.
Sloski

Z 20 leti je Rok Ažnoh osvojil pomembno stopničko v karieri uspešnih smučarjev - postal je mladinski svetovni prvak v smuku. V kraljevski disciplini je tako za Rokom Perkom in Boštjanom Klinetom tretji slovenski smučar s tem uspehom. "Uspelo mi je v petem poskusu - in ta naslov mi veliko pomeni. Medaljo je bilo sicer bolj realno pričakovati v superveleslalomu. No, na zadnjih tekmah za evropski pokal sem se že počutil zelo suvereno tudi v smuku. Na mladinskem svetovnem prvenstvu sicer nisem bil favorit, vedel pa sem, da sem sposoben velikih stvari. Na treningih smuka še nisem šel na polno, saj najbolj drzne linije ohranim za tekmo. Tam več tvegam, bolj pritiskam na robnike. Pred tekmo analiziram vožnje na treningih, pogledam druge in se tako pripravim," razmišlja Ažnoh.

Smuk sicer ni njegova najmočnejša disciplina, v zadnjem obdobju boljše rezultate beleži v superveleslalomu. V St. Antonu je bil na sporedu dan kasneje - in to je bil dober obet za novo slavje. A Korošcu se ni uspelo še enkrat zavihteti na oder za zmagovalce, potem ko je na progi naredil napako in odstopil. "Obveznosti po zmagi dan prej so mi vzele kar nekaj časa, bil je tudi zelo emotiven dan. Saj sem se želel še enkrat dobro pripraviti - izključil sem telefon, hitro sem šel spat, zjutraj hladen tuš, priprava napitkov, čiščenje očal ... Poskusil sem se osredotočiti. A sem na zaviti progi takoj začel smučati pasivno, na koncu sem naredil še napako, ko v zavoju nisem dovolj pohodil smučke. Pri naslednjih vratih sem bil že pozen, nisem se uspel rešiti. Uvrščenih je bilo 34 tekmovalcev, startalo nas je 72."

Misli že na novem prizorišču

Mladinsko svetovno prvenstvo se danes končuje z moškim slalomom. Rok je resda vsestranski smučar, a bo to disciplino izpustil. "Zdaj se znova selim na tekme evropskega pokala v hitrih disciplinah, jutri potujemo v Francijo. To mi je prioriteta, saj imam na tekmah v hitrih disciplinah na evropskem pokalu dobro štartno številko, ki mi omogoča vidnejše uvrstitve. V slalomu sem zadnje čase manj nastopal in celo na mladinskem prvenstvu bi šel na progo okoli številke 50," naslednje korake načrtuje športnik iz Kotelj.

Sloski

Kot mlad tekmovalec še zmeraj potrebuje veliko pomoči reprezentance. Ima zagotovljene pogoje za primeren razvoj? "V primerjavi z ekipo za svetovni pokal, ki ni velika, je naša za evropski pokal še manjša, tam sva le dva tekmovalca. A podporo imava odlično - imam super trenerja Roka Šaleja in odličnega serviserja Boštjana Delaluta. Prvi med drugim izkorišča dobre zveze v drugih ekipah in nam omogoča skupne treninge, serviser pa vse svoje znanje pokloni pripravi mojih smuči. Naslednja stopnica je nastopanje v svetovnem pokalu, a za to še potrebujem treninge in izkušnje. Proge v svetovnem pokalu so težje, smučine so tam še bolj nemirne ... Še nekaj kvalitetnih treningov bo treba, da se jim priključim. A se mi pri dvajsetih nikamor ne mudi. Letos bom nastopal na svetovnem prvenstvu v kombinaciji in superveleslalomu. Kot svetovni mladinski prvak sem dobil pravico nastopa na finalu svetovnega pokala," razkrije Ažnoh.

Glava polna vtisov

Kariero vsestranskega smučarja je začel graditi kot veleslalomist, a na mladinskem prvenstvu v nekoč njegovi disciplini ni imel najboljših občutkov in je tekmo končal na 25. mestu. "Veleslalom je bil na tem prvenstvu na sporedu kot moja tretja disciplina. Bil sem že kar utrujen. Dan pred tekmo sem tudi treniral. Da bi se prilagodil krajšim smučem, sem naredil nekaj trening voženj. Kar ni bilo najbolj pametno, saj sem potem ob osmih dobesedno padel v posteljo. Poskusil sem še brati knjigo, pa me je hitro zmanjkalo. Naslednje jutro sem se poskusil dobro pripraviti na tekmo, a telo je bilo utrujeno. Že na prvi progi mi ni šlo najbolje. Vozil sem z zavoro, nisem se znašel na dokaj mehki in slabši podlagi. Veleslalom pa ostaja moja disciplina."

Smučati je začel na Ravnah. Vmes je bil v avstrijskem klubu Petzen, ki je blizu domačih Kotelj. Zdaj je član mariborskega Branika. "Fužinar iz Raven je bil moj matični klub. Tam sem si zlomil nogo in sem moral eno sezono počivati. Nadaljevanje sem si omislil v avstrijskem klubu Peca čez mejo. Takrat sem tekmoval na avstrijskem Štajerskem. Tam delajo drugače kot pri nas. Ker imajo smučišče zelo blizu doma, so njihovi tekmovalci dopoldan še v šoli. Okoli 13. ure se pojavijo na snegu. Treningov je bilo manj kot pri nas. V klubu je bilo največ otrok, FIS-ekipe takrat sploh niso imeli, vse se je končalo na regijskem nivoju. Tako sem se čez leto dni vrnil na domača tekmovanja in se kot šestnajstletnik priključil mariborskemu Braniku. Zdaj treniram pretežno v okviru FIS-reprezentance," razloži 20-letnik.

Smučanje in denar

Rasto Ažnoh, slovenski trener, je Rokov stric. Je imel kaj prstov vmes pri razvoju nečaka? "Veliko debatirava o smučanju in v preteklosti sem se kdaj priključil njegovim treningom, saj ima tekmovalko, ki je moja vrstnica. Smo v stiku," to poglavje zaključi Rok. Pri Ažnohovih sicer niso reveži, oče je podjetnik. A za tekmovalno smučanje jim kdaj zmanjka denarja in treba je bilo poiskati sponzorje. "Smučanje ni poceni. Družina, stric, deda po mamini strani, lokalni podjetniki, kak stričev prijatelj, sosedje ... To so moji podporniki, ki mi omogočajo smučanje. Nekaj se nabere - in za to sem jim zelo hvaležen. Vsaka pot veliko stane, kupiti je treba sezonsko vozovnico za smučišča, plačati prenočišča. Startnine za tekme, članarine ... Vse stane. No, zdaj sem član reprezentance in mi večino stroškov poravna smučarska zveza. A med sezonami je še zmeraj treba kaj plačati v lastni režiji," zaključi Rok Ažnoh.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?