(POGOVOR) Emir Dizdarević: Slovenija ima potencial v športnem turizmu, Maribor najboljše pogoje

Miha Dajčman Miha Dajčman
07.02.2023 08:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Emir Dizdarević
Miha Dajčman

Podatek o številu nogometnih ekip, ki se pripravljajo v turški Antalyi in njeni bližini, je fascinanten. Več kot 1500 moštev vsako zimo formo pili v stotinah hotelov na 60 kilometrih obale ob Sredozemskem morju, vsaj 500 hotelov ima pet zvezdic in športnikom zagotavljajo največje možno udobje. Razmere za trening so odlične. Sonce, prijetne temperature, dobri tereni, kvalitetni nasprotniki in hoteli, ki so ob redkih drugih gostih namenjeni le njim. Redkokje na svetu toliko športnih ekip na enem mestu ob istem času najdeš na tako majhni razdalji.

Storitve nogometnim ekipam v Turčiji ponujajo mnoge agencije, okoli deset je glavnih. Izvedeli smo, da je za slovenske in moštva s pomembno vlogo v tem delu Evrope najpogostejša izbira agencija Cooltour, ki jo vodi Emir Dizdarević. V njegovi ekipi so številni Slovenke in Slovenci, Slovenija - kjer ima Srb agencijo Respektplus, ki je lani v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu gostila Šahtar Doneck - pa je destinacija, v kateri Dizdarević vidi velik potencial za razvoj športnega turizma. Z njim in njegovo desno roko Damjano Kirm smo se pogovarjali v hotelu Cullinam v bližini Beleka. To je najprestižnejši hotel v Beleku, med zimskimi pripravami je domovanje Šahtarja iz Donecka.

Emir Dizdarević (drugi z desne) v družbi sodelavke Damjane Kirm, trenerja Šahtarja iz Donecka Igorja Jovičevića in športnega direktorja Ukrajincev Darija Srne 
Miha Dajčman

S Srbom in Dolenjko smo na pogovoru sedeli za sosednjo mizo ob predstavnikih Šahtarja. Športni direktor ukrajinskega kluba Darijo Srna, Dizdarevićev dober znanec, je med našim pogovorom pripomnil, naj slednjega posnamemo v najboljši podobi. Še kako pomembno je, da so predstavniki agencije v dobrih odnosih s člani klubov, ki jih gostijo. Z njimi so v kontaktu ves čas, v vsakem trenutku dneva so pripravljeni, da ustrežejo njihovim željam in potrebam. Tako Kirmova kot Dizdarević sta med pogovorom večkrat dvignila telefon in poskrbela za logistične potrebe naročnikov, vedno z nasmehom na obrazu.

(VAŠ GLAS) Enim dolgovi, drugim vizija

Antalya najboljša destinacija na svetu

Dizdarević se zadnjih 20 let ukvarja s športnim turizmom, profesionalno organizira priprave za ekipe iz celotnega sveta, ne le iz Evrope. "V Turčiji imamo izjemne pogoje za dobro pripravo ekip. Tudi klima nam je naklonjena. Prepričan sem, da je Antalya v tem trenutku najboljša destinacija za priprave nogometnih ekip na svetu," pravi.

Ob skrbi za potovanje v Turčijo ter nastanitev ekip ob sredozemski obali Dizdarevićeva ekipa skrbi tudi za organizacijo pripravljalnih tekem. Vsaka ekipa v Turčiji igra vsaj štiri pripravljalne tekme, beležijo pri Cooltouru. Klubi svojim zvezam sporočijo, kdo so njihovi tekmeci, agencija pa poskrbi za komunikacijo s turško zvezo, ki ob organizaciji priskrbi tudi sodnike. Ti so ali domačini ali pa iz tujine, saj se tudi sodniki v toplih krajih pripravljajo na nadaljevanje državnih prvenstev. "V naših agencijah, ki deluje v Turčiji in v Sloveniji, imamo licencirane 'match agente' Mednarodne nogometne zveze. Teh agentov je po svetu 120, v naši agenciji pa imamo tri. Vse deluje zelo transparentno, želimo si, da je izvedba na najvišjem možnem nivoju," pove Dizdarević. Za vsako ekipo, ki jo gostijo, sta zadolženi vsaj ena ali dve osebi. V času glavne sezone priprav je v Turčiji od 50 do 100 ljudi podjetja Cooltour.

Za Cooltour je zelo pomembno, da ima pod svojim okriljem močne ekipe. "Šahtar iz Donecka narekuje trende v Ukrajini, Dinamo Zagreb na Hrvaškem, Maribor v Sloveniji, posledično sta se nam pridružila tudi Mura in Koper. Dolge priprave v Turčiji naredijo ekipe iz baltskih držav, kjer se sezona začne kasneje kot drugje v Evropi," pripoveduje Dizdarević, ko ga znova zmoti klic ene od ekip. "Zaradi svetovnega prvenstva v Katarju smo imeli tukaj to zimo prvič ekipo iz Južne Afrike, pa tudi ekipe iz serie A, kar bi sicer bilo nemogoče, ker v Italiji pozimi nimajo premora. Tu so bili Napoli, Lazio, Sampdoria ...," ponosno našteva Dizdarević. S Šahtarjem sodeluje že več kot 20 let, dolgoročno sodelovanje s klubom takšnega renomeja je največja reklama zanj.

Turki hvaležni za goste

Tudi gostitelji Turki so zadovoljni, da v bližino Antalye pozimi, zunaj dopustniške sezone, prihaja toliko ljudi. Tudi kasneje, v času reprezentančnih premorov, Cooltour v Turčiji gosti številne ekipe, predvsem reprezentance, največkrat gre za mlajše selekcije. Njim organizirajo močne turnirje. "V hotelih, kjer smo, so vsekakor zadovoljni, da jim pomagamo napolniti kapacitete, čeprav so v tem času leta tukaj številni drugi gosti, denimo golfisti ali obiskovalci kongresov."

Grega Wernig

Pozimi Dizdarević klube iz vsega sveta gosti v Turčiji, poleti se trudi, da bi priprave čim več moštev opravilo v Sloveniji, kjer ima agencijo Respektplus. "V Sloveniji smo gostili turške ekipe, Šahtar Doneck, vse selekcije reprezentance Azerbajdžana ... Slovenija ima veliko perspektivo za športni turizem, le ponudba dobrih igrišč in kvalitetnih hotelov se mora povečati. Kar je naredila Nogometna zveza Slovenije z igrišči na Brdu pri Kranju, je dober primer tega, kar bi Slovenija potrebovala," poudarja Dizdrarević. "Želimo si, da bi investitorji prepoznali tržno nišo, ki ni izkoriščena. Kranjska Gora, Čatež, Bled, Zreče, Pohorje in Prekmurje so destinacije, kjer smo že gostili ekipe in kjer bi tudi v prihodnje lahko gostili najboljše evropske klube v poletnih mesecih. A žal jim ne moremo zagotoviti dovolj primernih igrišč in kvalitetnih prenočitvenih kapacitet. Zagotovo pa bi Slovenija zanimala marsikoga, saj v vseh pogledih velja za zelo zeleno, čisto in športu naklonjeno destinacijo. Želim si, da bi v športnem turizmu v Sloveniji stvari postavili na višji nivo, saj je zame Slovenija najlepša država na svetu," razlaga Dizdarević.

Kaj ekipe iščejo med pripravami? "Pomembni so dobra klima, kvalitetna igrišča, zahtevni nasprotniki ter odlični hotelirji. V Turčiji je prednost to, da tukaj obstajajo nastanitve za različne proračune klubov. Zdaj smo recimo v najdražjem, obstajajo pa prav tako dobri hoteli, ki stanejo veliko manj," med pitjem kave v hotelu, pred katerim so bazeni in golf igrišča, pove Dizdarević.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?