Olimpijske kvalifikacije v odbojki: Po medalji pred največjim izzivom

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
29.09.2023 06:00

Kakšna je pot slovenskih odbojkarjev do Pariza 2024?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemen Čebulj in Alen Pajenk sta pomembna člena čete selektorja Gheorghea Cretuja.
Andrej Petelinšek

Po ligi narodov in evropskem prvenstvu, na katerem je osvojila bronasto medaljo, se za slovensko moško odbojkarsko reprezentanco jutri začne najpomembnejše tekmovanje v letošnjem letu - igrala bo na kvalifikacijskem turnirju skupine B za nastop na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.

V kvalifikacijah bo sodelovalo 24 reprezentanc, ki bodo razdeljene v tri skupine; tekme v skupini A bodo v Braziliji, v skupini B na Japonskem in v skupini C na Kitajskem. Poleg Francije, ki si je nastop na olimpijskem turnirju zagotovila kot prirediteljica, si bo vozovnico za Pariz priigralo še enajst reprezentanc: po dve najboljši s kvalifikacijskih turnirjev, preostalih pet mest pa bo zasedlo pet najvišje uvrščenih reprezentanc na lestvici mednarodne odbojkarske zveze FIVB po odigranem rednem delu lige narodov v letu 2024. Pri tem bo FIVB upoštevala še dva kriterija; v Pariz se bo do zapolnitve vseh mest uvrstila na lestvici najvišje uvrščena reprezentanca ali reprezentance s celine, ki za olimpijski turnir še ne bo imela predstavnika. Poleg tega bo olimpijski turnir v Parizu potekal po spremenjenem ustroju: ekipe bodo namesto v dve skupini po šest razdeljene v tri skupine po štiri, najboljši dve iz vsake skupine in najboljši dve tretjeuvrščeni se bodo uvrstile v izločilne boje, ki se bodo začeli s četrtfinalnimi obračuni.

Za slovenske odbojkarje bodo tokratne kvalifikacije drugi poskus, da se uvrstijo na olimpijski turnir. Pod vodstvom selektorja Alberta Giulianija so v kvalifikacijah za nastop na igrah v Tokiu prvič igrali v sezoni 2019/20, a jim je spodletelo. Na turnirju avgusta 2019 v Gdansku so v skupini štirih reprezentanc s 3:0 premagali Tunizijo, nato pa po porazih proti Franciji 0:3 in Poljski 1:3 osvojili tretje mesto. Toda imeli so popravni izpit; januarja 2020 so na celinskih kvalifikacijah v Berlinu igrali proti Belgiji, Češki in Nemčiji; s 3:0 so premagali Belgijo, s 3:2 Nemčijo, s 3:1 Češko in osvojili prvo mesto v skupini ter si priigrali polfinalno tekmo s Francozi, drugouvrščeno reprezentanco kvalifikacijske skupine B. Bili so na pragu zgodovinskega uspeha, v nizih so vodili z 2:0, po neverjetnem zasuku pa so tekmo izgubili z 2:3. Francozi so nato v Tokiu osvojili zlato kolajno.

Da bi se naši fantje čim hitreje privadili na časovno razliko in bivalne razmere v Tokiu, kjer bodo tekme skupine B, je slovenska odprava na prizorišče turnirja odpotovala minulo nedeljo, tako da se odbojkarji lahko v miru pripravljajo na izziv. Prva tekma jih čaka jutri proti Tuniziji, druga pa dan pozneje poti Turčiji.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta