Načeti branilec naslova Rafael Nadal izgubil v drugem krogu Melbourna

STA
18.01.2023 08:14

Lanski zmagovalec je ob koncu drugega niza zaprosil za zdravniško pomoč, imel težave z gibanjem ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rafael Nadal 
EPA

Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal je izgubil v drugem krogu odprtega prvenstva Avstralije. Branilec lanske zmage je ob koncu drugega niza zaprosil za zdravniško pomoč, imel težave z gibanjem, na koncu pa je moral po dveh urah in 31 minutah priznati premoč Američanu Mackenzieju McDonaldu s 4:6, 4:6, 5:7.

Dvakratni zmagovalec Melbourna v letih 2009 in lani je bil tudi pred poškodbo daleč od svoje prepoznavne ravni. Že od prihoda v Avstralijo, kjer je izgubil tudi oba posamična obračuna na pokalu United, nikakor ni našel prave igre.

McDonald je v prvem nizu izkoristil številne napake Nadala in povedel z dvema "breakoma" prednosti (4:1). Šestintridesetletnik z Majorke je enega od dveh odvzemov servisa še izničil, drugega pa ne.

V drugem nizu je 27-letni Kalifornijec znova povedel z "breakom", a je v četrti igri Nadal izenačil. V sedmi pa je Američan znova povedel, po obrambnem udarcu v naslednji igri pa je Španec začutil bolečino in zahteval zdravniški odmor.

Po nekaj minutah v garderobi se je vrnil na igrišče in ob težavah z gibanjem zaigral bolj agresivno, raven tekmeca pa je precej padla. Vseeno je v ključnih trenutkih Američan bolj premikal Nadala po igrišču in v 11. igri tretjega niza prišel do odločilnega "breaka".

Šestintridesetletnik z Majorke je prvič izgubil v drugem krogu OP Avstralije, pred tem pa je dvakrat zaradi poškodbe odpovedal udeležbo v deželi tam spodaj (2006, 2013). Enkrat je izgubil že v prvem krogu (2016).

McDonald, 65. igralec lestvice ATP, je dosegel šele drugo zmago v 15 obračunih nad igralci najboljše deseterice. To mu je leta 2019 uspelo proti Argentincu Juanu Martinu Del Potru v Delray Beachu.

McDonald je dosegel šele drugo zmago v 15 obračunih nad igralci najboljše deseterice.
Reuters

"Iskreno sem zelo zadovoljen z igro, sploh na začetku. Dobro sem igral, odlično serviral in vračal začetne udarce. V tretjem nizu pa je bilo kar zahtevno, saj moraš biti z glavo pri stvari. Vseeno sem našel način, da sem izvlekel zmago. Vesel sem," je po tekmi dejal McDonald.

"Je velik šampion, v kakršnemkoli položaju se že znajde, se nikoli ne bo predal. Tudi v načetem stanju je vedno težko premagati tako velikega tekmeca. Moral pa sem ostati osredotočen na svojo igro, malce pa me je njegova poškodba vseeno iztirila," je priznal Kalifornijec. V tretjem krogu se bo pomeril z zmagovalcem obračuna med Japoncem Yoshihitom Nishioko in Čehom Daliborjem Svrčino.

Ogromno težav je imel v drugem krogu Kanadčan Felix Auger-Aliassime. Polfinalist OP ZDA leta 2021 in lanski četrtfinalist v Melbournu je že v prvem dvoboju izgubil niz proti rojaku Vaseku Pospisilu, tokrat pa je v drugem krogu izgubil prva dva proti Slovaku Alexu Molčanu. V nadaljevanju je 22-letnik iz Montreala zaigral bolje in po treh urah in štirih minutah s precej boljšim tenisom slavil s 3:6, 3:6, 6:3, 6:2, 6:2.

Brez težav pa je napredoval lanski polfinalist OP ZDA, Američan Frances Tiafoe. Štiriindvajsetletnik je s 6:4, 6:4, 6:1 premagal 17-letnega Kitajca Junchenga Shanga.

Organizatorje večino popoldneva v Melbournu moti dež, zaradi česar igrajo le dvoboje na treh pokritih igriščih. Že v torek so morali prestaviti številne obračune, ki so se bodisi zavlekli bodisi so bili prekinjeni zaradi vročine in dežja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta